Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, Sakarya'nın yüzölçümünün yüzde 2'sini sanayileştirme arzusunda olduklarını ve mevcut durumun yüzde 0.82 olduğunu belirterek, "Biz bu şehrin sanayi alanlarını ikiye katlamak zorundayız" dedi.

Akgün Altuğ, Ekonomi Ticaret Derneği'nin (ETD) 2023-2024 sezonu açılış toplantısında yaptığı konuşmada, üretim, dış ticaret açığı ve işçi sorununa değindi. Türkiye'nin dış ticaret açığının Ağustos itibariyle 82,5 milyar dolar olduğunu hatırlatan Altuğ; "Geçen yılı 110 milyar dolarla kapattık. Bu asla ve asla sürdürülebirlir bir iş değil. Bizim bu döngüyü tersine çevirmeden bu ülkenin refah ve huzura kavuşması imkansız" dedi. 

Kendini dünyaya kanıtlamış bir OSB sistemleri olduğuna dikkati çeken Altuğ, sözlerini şöyle sürdürdü;
"Bizim sistemimiz gerçekten doğru bir sistem. Kendini devamlı kanunla revize ediyor. Biz şehrin yüzölçümünün yüzde ikisini sanayileştirelim istiyoruz. Halihazırdaki durumumuz 0.82. Dokuz OSB'miz var. Biz bu şehrin sanayi alanlarını ikiye katlamak durumundayız. Bu şehrin ihracatı yaklaşık 7 milyar dolar. Dış ticareti de 10 milyar dolar. Bizim hedefimiz bin civarında olan ihracatçı sayımızı 2 bin 500'lere çıkarmak. İhracatımızı da 15 milyar doların üzerine çıkarmak. Hedefimiz OSB'lere ülke içinden özellikle yurt dışından yatırımcılar getirmek. Bu doğrultuda çalışmaya devam ediyoruz.

Nitelikli personel sorunu sadece Sakarya'nın sorunu değil bu bütün Türkiye'nin problemi. Bir takım çalışmalar yapmaya başladık. Ailelerin çocuklarını meslek liselerine yollamaları konusunda çalışmalar yapıyoruz. Yeterli değil. 12 milyon kişi çalışmadan devletten yardım alıyor. Bizim işçi sorunumuzdan daha çok iş beğenmeme problemimiz var. Bunları aşmamız lazım."

 KOBİLER İÇİN İŞ YERİ SORUNU VAR

Bu hafta hangi yatırım aracı kazandırdı? Bu hafta hangi yatırım aracı kazandırdı?

KOBİ'ler için iş yeri ve mekan problemi olduğuna da vurgu yapan Akgün Altuğ; "Bu büyük problem. OSB'ler içinde yüzde 10'luk bir dilimde küçük sanayi siteleri yapmak istiyoruz. Birini gerçekleştirdik. Önümüzdeki günlerde firmalar taşınmaya başlayacak. Bizim Dörtyol ve Artvin sanayisi içinden çıkılır halde değil. Ne alt yapı yetiyor, ne trafiği çözebiliyorsunuz 30 metrekarelik iş yerinde adam 5 tane tır tamir ediyor. gelde çık bu işin içinden. çıkamazsınız. Ne yapmak lazım? O insanlara sosyal anlamda daha yeterli, alt yapı anlamında daha yeterli yerlere taşıyacaksınız ki orayı rehabilite edebilesiniz. Kentsel dönüşüm uygulayabilesiniz. OSB'lere yapacağımız küçük sanayi siteleri ile buraları da rehabilite edebiliriz" ifadelerini kullandı.