Dünya genelinde on milyonlarca insanın enfekte olduğu, yüz binlerce kişinin de hayatını kaybettiği Covid-19 salgının ortaya çıkmasından bu yana koruyucu materyallerin yanı sıra yüz maskesi temin etmek de hayli güçleşmiş durumda.

Küresel çapta ihtiyaç artıkça sanal ortamdaki koruyucu materyal satıcısı görünümlü dolandırıcıların sayısı da artıyor. ABD Adalet Bakanlığı'na göre oyuna IŞİD de girmiş durumda.

Washington hükümeti 13 Ağustos'ta el Kaide, Hamas'ın askeri kanadı İzzettin el Kassam Tugayları ve IŞİD'le bağlantılı yüzlerce kripto para hesabına el koyduğunu duyurmuştu. Ancak cihadi örgütlerin para toplama çabaları arasında biri öne çıkıyor.

Ortaya çıkan mahkeme belgeleri ve araştırmalara göre bir IŞİD ajanı kurduğu site üzerinden kişisel koruyucu ekipman (PPE) ve maske satıyordu. Bakanlığın paylaştığı veriler, dolandırıcılığın nasıl yapıldığını gözler önüne seriyor.

Bakanlığın tespit ettiği FaceMaskCenter.com isimli web sitesi sıradan bir online satış mağazasına benziyor.

Site, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanan maskeler de dahil olmak üzere koruyucu ekipman sattığını iddia ediyordu.

Ancak tasarımı hayli inandırıcı ve güvenilir olan sitenin arkasında IŞİD tarafından kurulan bir aldatmaca olduğu daha sonra ortaya çıktı.

ABD Adalet Bakanlığı siteye el koydu ve dolandırılan kurbanları da kendileriyle irtibata geçmeye çağırdı.

Amerikan makamları, söz konusu durumun terör gruplarının para kazanmak için kullanabileceği yeni yöntem olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Siteyi, Türk ismi kullanan IŞİD'li işletiyor

Bir şikayette yer alan ifadelere göre, Murat Çakar takma adını kullanan ve FaceMaskCenter.com'u işleten bir IŞİD'li ile bu sitenin reklamını yapan dört Facebook hesabı ortaya çıkarıldı.

Çakar'ın çok sayıda IŞİD hackleme operasyonunu yönetmekten sorumlu olduğuna da inanılıyor.

Aynı şahsın IŞİD'e katılmak için 2018'de Suriye'ye seyahat etmeyi planlayan Amerikalı kadın Zoobia Shahnaz'dan 100 bin dolar para aldığı da belirlenmişti.

Kadın, IŞİD fonlarını bitcoin ile akladıktan sonra terörizme maddi destekten suçlu bulunmuş, mahkemede suçunu itiraf ederek pişman olduğunu dile getirmişti.

FaceMaskCenter.com, FDA onaylı N95 yüz maskelerinin yanı sıra tyvek tulumu, eldiven, gözlük ve termometreler dahil çok çeşitli diğer koruyucu ekipmanlar sattığını iddia ediyordu.

Wired'ın mahkeme delillerine dayandırarak verdiği haberine göre, Amerikalı bir müşteri siteyle iletişime geçtiğinde Türkiye'de yaşayan bir Suriye vatandaşı ile karşılaştı. Keza Adalet Bakanlığında yer alan bir şikayette 'satıcı' Amerikalı müşteriye, FDA onaylı 100 bin adet maske temin edebileceğini söylediği yer aldı.

Bununla birlikte sitede satıldığı öne sürülen maskeler gözden geçirildiğinde, Türkiye'de üretilen koruyucu ekipmanın Amerikan makamları tarafından onaylanmadığını ortaya koyuyor.

Bu şikayette Türkiye merkezli Murat Çakar ismi yer alıyor.