Sosyolog ve yazar Pınar Selek, uluslararası jüri tarafından belirlenen 2019 Akdeniz Kültür Ödülü’nün “Sivil toplum” dalındaki ödülü kazandı.

Carical Vakfı tarafından on üç yıldır düzenlenen Akdeniz Kültür Ödülü, Akdeniz kültürünün gelişmesine, eserleriyle ve yaptıklarıyla katkı sağlayanlara veriliyor. Alanının en itibarlı ödülü sayılan “Sivil Toplum” ödülü, uluslararası prestij sahibi olan ve eserleriyle “Akdeniz’in farklı kültürel ifadeleri arasındaki diyalogu güçlendiren” entelektüellerin mükafatlandırılmasını amaçlıyor.

Tahar Ben Jelloun, David Grossman, Oya Baydar ve Amin Maalouf’tan sonra bu yıl ödüle layık görülen Pinar Selek, ödülünü sürgün edilmiş kadınlara, özellikle de dili ve ifadesi çalınmış olanlara armağan ettiğini açıkladı. Aynı zamanda, bu ödülü, sınırlara, kalelere, faşizme, her türlü şiddet biçimine başkaldıran, somut dayanışma deneyimleriyle, şiirleriyle, özgürleştirici felsefeleriyle dünyayı gün be gün değiştiren ateş böcekleri adına aldığını söyledi.

‘ATEŞ BÖCEKLERİNİN DÜNYASINA AİTİM’

Pınar Selek’in ithaf konuşması şöyle: “Akdeniz’imizin dört yanında, ezilenlerin göçünün suç ilan edilişinin karşılığını görüyoruz: Donmuş bedenler, ölü bedenler, rüya görmeyen bedenler ya da Batı Avrupa’nın göbeğinde her türlü haktan yoksun köleler. Akdeniz’imiz iki dünya arasındaki büyük kavgaya tanık oluyor. Egemenlerin, tahakküm edenlerin, silahları, hapishaneleri, paraları olanların dünyası. Diğeri ise hayatı, şiiri, güzelliği hem savunup hem yaratan ateş böceklerinin dünyası. Ben, ateş böceklerinin dünyasına ait olmaktan gurur duyuyorum. Işıklarını düşlerinden alanların, gece olunca ortalığa ışık saçanların. Burada, Akdenizli olarak, sürgün bir kadın alarak, yazar, araştırmacı ve eylemci olarak bulunuyorum. Yaptıklarımla ve yazdıklarımla direnmeye ve özgürlüğe, adalete, dayanışmaya dayalı bir karşı kültürün büyütülmesine katkı sağlamaya çabalıyorum. Biliyorum zor, evet ama Antonio Gramsci’nin önerdiği gibi, aklın karamsarlığını ve iradenin iyimserliğini birleştirmek büyülü bir gücü açığa çıkarıyor. Bu büyüyü izlediğim yollarda hissediyorum. Bütün Akdenizli ateşböcekleri adına, büyülü yollardaki cadılar adına, size tekrar teşekkür ediyorum.”