Her üç kişiden birisi yoksulluk sınırının altında yaşadığı Latin Amerika ülkesi Arjantin’de, ekonomik krizin damga vurduğu başkanlık seçimlerini ezici farkla sol kazandı. Merkez solun adayı Alberto Fernandez, resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 47.79’unu aldı. Fernandez bu sonuçla, yüzde 45 oranındaki barajı geçerek ikinci tura gerek kalmadan başkan seçildi. İktidardaki merkez sağ hükümetin Başbakanı Mauricio Macri ise yüzde 40,7 oy oranında kaldı.

Sonuçların netleşmeye başlamasının ardından, Fernandez’in Buenos Aires’teki seçim merkezinde coşkulu kutlamalar vardı. Bir destekçisi, “Yeniden halkı düşünen bir iktidarımız var” dedi. Fernandez’in kendisiyse yaptığı ilk açıklamada, geçiş döneminde Macri’yle işbirliğine açık olduğunu vurguladı. Macri ise Fernandez’i arayarak tebrik etti.

KIRCHNER BU KEZ BAŞKAN YARDIMCISI

Seçimlerin bir diğer dikkat çekici sonucu da, yoksul kesimlerden büyük destek alırken iş dünyasını tedirgin eden eski devlet başkanı Cristina Fernandez de Kirchner’in bu kez başkan yardımcısı koltuğuna oturacak olması. 2015 öncesinde sekiz yıl devlet başkanlığı yapan Kircher’in, merkez seçmeni ‘kaçırmamak’ için 2019 seçimlerine başkan değil de başkan yardımcısı adayı olarak girme kararı Arjantinlileri şaşırtmıştı. Ülkenin bir kesimi tarafından refah harcamaları nedeniyle ekonomik krize sebep olmakla suçlanan Kirchner’in hakkındaki bir dizi yolsuzluk soruşturması da sürüyor.