Çin resmi medyası ülke genelinde onlarca kişinin viral zatürre olmasına yol açan salgının olası nedeninin yeni bir tip koronavirüs olduğunu duyurdu.

Resmi yayın kuruluşu CCTV’nin haberine göre Çinli uzmanlar yaptıkları ön soruşturmada bu sonuca vardı. CCTV yeni koronavirüsünün daha önce tanımlananlardan farklı olduğunu duyurdu.

Çinli sağlık yetkilileri geçen haftasonu ülke genelinde yayılan yeni virüsün SARS (ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu) ve MERS(Ortadoğu Solunum Sendromu) olmadığı açıklamasında bulunmuştu.

Yeni virüse ilk kez 31 Aralık'ta 11 milyondan fazla nüfuslu Wuhan kentinde rastlanmıştı. Virüsün bulaştığı tespit edilen 59 kişinin hiçbiri yaşamını yitirmedi.

Wuhan kenti sağlık komisyonu geçen pazar günü itibarıyla kentte 59 kişinin solunum yolu hastalıklarından tedavi edildiğini, bu kişilerden 7'sinin durumunun ciddi olduğunu duyurdu. Xinhua haber ajansı da 8 kişinin çarşamba günü taburcu edildiğini, bu kişilerin günlerce herhangi bir zatürre belirtisi göstermediğini belirtti. 

Virüsün bulaştığı hastaların bazılarının Wuhan'da şu anda kapatılan bir deniz ürünleri pazarında çalıştığını açıklayan komisyon, yeni virüsün insandan insana geçtiği yönünde bir bulgu olmadığını ve enfekte olan kişilerin virüsü pazardaki hayvanlardan kapmış olma olasığının bulunduğunu belirttiyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Çin temsilcisi Gauden Galea da Çinli araştırmacıların virüsün gen dizilimini hazırlamak için tek hastadan örnek alındığını söyledi. 

Galea açıklamasında "Kısa zamanda yeni bir virüsün ön soruşturmasını tamamlamak dikkate değer bir başarı" ifadelerini kullandı. Galea bunun Çin'in yeni salgınlarla başetme kapasitesindeki ilerlemeye işaret ettiğini de vurguladı. 

Ancak ön soruşturmayı yapan ekibin başındaki Xu Jianguo Xinhua'ya yaptığı açıklamada kesin sonuçlara ulaşmak için daha fazla test yapılması gerektiğinin altını çizdi.