Kent sakinleri ve kurtarma görevlileri muhaliflerin kontrolündeki Maarat al Numan kentinden uzun bir araç konvoyunun ayrıldığı gördüklerini söylediler.

Osama Ibrahim adındaki bir kurtarma görevlisi, "Binlerce kişi (kenti) terk ediyor. İnsani bir felaket var. İnsanlar sokaklarda yürüyor, evlerinin yanında araçların kendilerini almasını bekliyorlar" dedi.

Başka bir sivil de  “Durum çok kötü. Dün gece boyunca uyuyamadık. En az 50 füzenin sesi duyduk. Şimdi başka bir yere kaçmak için bazı siviller araba bile bulamıyorlar. Gece saatlerinde bir metre kadar bile hareket edemiyoruz, eşyalarımızı topladık çıktık. Nereye gideceğimizi ve ne yapacağımız hakkında hiçbir fikrimiz yok” dedi.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi , "Binlerce sivil, güvenli bölgelere geçebilmek için saldırıların son ermesini bekliyor" açıklamasını yaptı.

Kurtarma ekiplerinin yaptığı açıklamaya göre, gece yapılan hava saldırılarında Maarat al Numan şehrinde altı kişi, bölgedeki köylerde ise 11 kişi yaşamını yitirdi. 

Birleşmiş Milletler kuruluşlarına göre, bu yıl içinde bölgedeki sivillerin yaşadığı bölgelere yapılan saldırılarda yüzlerce kişi hayatını kaybetti.  Suriye devlet medyasının yaptığı açıklamaya göre, Suriye ordusu İdlib'in güneydoğusundaki birçok köye girdi. 

Türkiye bölgede çatışmaların durdurulması için eylül ayında Rusya ile mutabakata varırken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yeni bir mülteci akınına karşı uyarıda bulunmuştu. Erdoğan, perşembe günü yaptığı açıklamada Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib şehrini 50,000 kişinin terk ettiğini açıklamış ancak bu insanların herhangi bir bölümünün Türkiye'ye girip girmediği konusunda bilgi vermemişti.