İrlanda’da ekonomik krizin gölgesinde düzenlenen genel seçimler tarihi bir sonuca gebe. Sandık başı anketlere göre, İrlanda Cumhuriyet Ordusu’nun (IRA) eski siyasi kanadı olan ve kendisini ülkenin önde gelen sol partisi olarak konumlandıran Sinn Féin, oy oranını iki katına çıkardı. Oy sayımı devam ederken, Sinn Féin’in yüzde 22 oranına ulaşarak, ülke siyasetine yaklaşık 100 yıldır hâkim olan merkez sağcı Fine Gael ve Fianna Fail ile aynı oyu alması bekleniyor. Sandık başı anketlerinin işaret ettiği bu sonuç, İrlanda tarihinde bir ilk olacak.

he Guardian gazetesinin sandık başı anketlerine dayandırdığı haberine göre, Sinn Féin’in yüzde 22.3 oranına ulaşması bekleniyor. Leo Varadkar’ın iktidardaki partisi Fine Gael’in yüzde 22.4, ana muhalefetteki sağcı Fianna Fáil’in ise yüzde 22.2 oranında oy alması öngörülüyor. Gerçek sonuçların bu şekilde çıkması halinde, İrlanda siyasetinde dengelerin baştan aşağı değişeceği, ilk kez üç partinin aynı oranda oy toplamış olacağı yorumu yapılıyor.

Sinn Féin bu oranla yeni hükümette yer alma ihtimalini güçlendirirken, hangi partinin koalisyonu kurmak için daha küçük partiler ile bağımsız adayları ‘tavlayabileceği’ de merak konusu.

SINN FÉIN’İN BAŞARISININ SIRRI NE?

2016 genel seçimlerinde yüzde 13.8 oy oranında kalan Sinn Féin, ülkede ekonomik krizin hissedildiği bir dönemde kendisini sol bir parti olarak konumlandırmayı başardı. Parti lideri Mary Lou McDonald, yaklaşık bir asırdır dönüşümlü olarak iktidara gelen sağcı Fine Gael ve Fianna Fáil’in karşısına soldan gelen bir değişim gücü olarak çıktı. McDonald bu seçimde, İrlanda’nın birleşmesi yönündeki parti politikasını da ikinci planda tuttu. Sinn Féin’in sonuç olarak yakaladığı oy patlaması da, özellikle genç seçmenlerin artan kiralara, artan işsizliğe, sağlık sigortasının yüksek maliyetine ve sağlık sistemindeki ciddi eksikliklere karşı öfke patlamasını yansıtıyor.

Ancak Sinn Féin’in bu oyları 160 sandalyeli yeni parlamentoya nasıl yansıtacağı belirsiz. Zira parti, sonuçları parlamento koltuğuna dönüştürecek kadar çok sayıda aday çıkarmamıştı. Seçim Kurulu’nun kesin sonuçları yarın veya salı günü açıklaması bekleniyor.