İspanya Kadınlar 1. Futbol Ligi (Primera Iberdrola) kulüplerinde forma giyen futbolcular, eşit ücret talepleri kabul edilmeyince greve gitme kararı aldı.

İspanyol Futbolcular Derneği'nden (AFE) yapılan açıklamada, geçen günlerde yapılan görüşmeler sonucunda 2018 yılı sonundan bu yana yürütülen ve kadın futbolcular için ilk olacak toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığı bildirildi.

Bu gelişmenin ardından, erkek futbolcularla aynı hakları talep eden yaklaşık 200 kadın futbolcu grev kararı aldı.

Alan Savunması'nda yer alan habere göre, AFE Başkanı David Aganzo, kadın futbolcuların greve gitme kararından dolayı toplu sözleşmede anlaşma sağlanıncaya kadar Primera Iberdrola’da hiçbir maçın oynanmayacağını açıkladı.

”Haklarımız için savaşmalıyız”

Aganzo ”Gerçek şu ki futbolcular, işçi haklarının tanınması için iyi bir anlaşmaya ihtiyaç duyuyorlar. Onlar günün her saati futbolcular, geçimlerini bununla sağlıyorlar” diye konuştu.

Athletic Club oyuncusu ve AFE Kadınlar Futbol Komitesi başkan yardımcısı Ainhoa ​​Tirapu ise ”Hedeflerimize ulaşmak için mücadele ettik, ancak hiçbir henüz hiçbir şey elde edilemedi. Şimdi savaşmalı ve diğer oyuncuların önünü açmalıyız. Aktif olmalı ve haklarımız için savaşmalıyız” ifadelerini kullandı.

Kadın futbolcuların talepleri arasında en düşük brüt maaşın 12 bin avro olması, grev ve tatil hakları ile hamile kalmaları durumunda ülke genelinde uygulanan protokolun geçerli olması gibi başlıklar yer aldı.

Primera Iberdrola’da 16 takım mücadele ederken, 2019-2020 sezonunda en son 6. hafta maçları oynandı.