Söz konusu yasa tasarısı uzun yıllardır ülkede tartışma konusu olmuştu. Euronews'ten Kerem Çongar'ın haberine göre 1 Ocak tarihinden itibaren İtalya genelinde sigara ve tütün satan dükkanlar içerisinde esrarın etken maddesi olan THC'yi (Tetrahidrokannabinol) yüzde 0.5 oranında içeren otların ticaretini yapabilecek.

Hükümetin bu yasayla ülkede yasa dışı şekilde devam eden "esrar ticareti trafiğini" kontrol altına almayı planladığı belirtilirken, yasal olarak dükkanlarda satılan ürünlerin kayıt altına alınarak vergi gelirlerini arttıracağı ifade ediliyor.

İtalya'daki en büyük tarım kooperatiflerinden Coldiretti de meclisin bu kararını memnuniyetle karşıladı. İtalya'da 2013 yılında 400 hektarlık esrar ekimi yapılırken 2018'de bu rakam 4000 hektara çıkmıştı.

Salvini: Fuhuş sağlığa zararsız yasal olabilir, ancak esrar olamaz

Ancak bu yasaya karşı çıkanlar da var. İtalya’nın eski içişleri bakanı ve aşırı sağcı muhalefet partisi Kuzey Ligi lideri Matteo Salvini yasaya tepki göstererek, tüm esrar satan dükkanları kapatacağını açıkladı.

Salvini yasa tasarısıyla ilgili daha önceki açıklamasında, "Fuhuşun yasallaştırılması ve düzenlenmesine destek veririm. Çünkü seks yapmanın sağlığa zararı yok ama esrarın var" demişti.

İtalya'da 13 milyon, Avrupa'da 70 milyon kişi esrar kullanıyor

Geçtiğimiz mayıs ayında İtalya Yargıtay'ı keyif amaçlı içilen esrar bitkisi satmanın kanunlara aykırı olduğu hükmüne varmıştı. Ülkede tıbbi amaçlı esrar kullanımı yasal olsa da, özellikle gençler arasında esrar kullanımının oldukça yaygın olduğu biliniyor.

İtalya'da yaklaşık 13 milyon, Avrupa'da ise 70 milyonu aşkın kişinin esrar kullandığı tahmin ediliyor. İtalya'da marihuana pazarının değeri ise yılda 12 milyar euro'ya varıyor.