Anket şirketi YouGov'un yaptığı ankete göre, kapitalizme duyulan ilgi 2018'den bu yana hızla düşerken, ABD'de Y kuşağının üçte birinden fazlası artık komünizme olumlu yaklaşıyor.

Ankete göre 23 ila 38 yaşlarındaki katılımcıların yüzde 57'si Bağımsızlık Bildirgesi'nin, Komünist Manifesto'ya nazaran, "özgürlük ve eşitliği sağlamak" konusunda daha iyi olduğuna inanıyor. Kapitalizme olumlu yaklaşanların oranıysa yalnızca yüzde 50.

2 bin 100 yetişkinle yapılan anketin sonuçlarına göre tartışmalı ideolojiye verilen onay geçen yıl yüzde 8 artarak yüzde 36'ya çıkarken, kapitalizme duyulan olumlu yaklaşım da aynı oranda düştü.

San Jose Üniversitesi'nde siyasal teori profesörü Lawrence Quill, "Bu bir alternatif. Teoriler o kadar kapsayıcı ki çok farklı beklentilere sahip ve birbirinden hayli farklı insanlardan destek bulabiliyor. (Genç kuşaklarda) Soğuk Savaş'ı ve onun ideolojik savaş alanını bilen yok. Savaşın ya da Soğuk Savaş'ın ortak tecrübesine ilişkin 'örtüşen bir mutabakatın' eksikliği söz konusu" diye konuştu.

Buna karşın, bu ideolojiye olumlu bir bakış besleyenlerin oranı "boomer" diye nitelenen 1946 ve 1964 yılları arasında doğan kuşaktaki (yüzde 7) ve 74 yaşın üstündekilerdeki (yüzde 4) hayli düşük konumunu sürdürüyor.

New York'ta Hobart ve William Smith Kolejleri'nde siyaset bilimi profesörü olan Jodi Dean, komünizmin genç kuşaklar arasında bulduğu desteğin başka nedenlerinden bahsetti:

Öncelikle, kapitalizm bariz ve reddedilemez biçimde başarısızlığa uğruyor. Bu iklim felaketiyle doğrudan bağlantılı ve herkes bunu biliyor. İkincisiyse, ABD sağının beğenmediği her şeyi 'komünist' diye nitelendirmesi. Clinton ve Obama'ya 'komünist' diyorlar. 'Komünist', sağ kanada ait olmayan her şey için kullanılan bir kelime haline geldikçe kabul edilebilirliği yükseliyor. Eğer sağı beğenmiyorsanız, o zaman komünistsiniz.

Komünizmin bu yanlış sunumu Y kuşağı arasında gördüğü rağbeti desteklemiş olabilir, ama görünüşe bakılırsa, nasıl tanımlanacağı hakkında genel bir kafa karışıklığı olsa da bu demografik grupta sosyalizme duyulan ilgi de yükselişte. 

Ankete göre Amerikalıların büyük çoğunluğu sosyalizm hakkında bilgi sahibi olduğunu düşünse de, sosyalist bir ulusa verilebilecek en iyi örneğin İskandinavya mı, Sovyetler Birliği mi, yoksa ABD mi olduğu konusunda bölünmüş durumda.

Bu durum başkanlık aday adayı Bernie Sanders için bir iyi bir de kötü haber olduğu anlamına geliyor: Y kuşağına mensup katılımcıların yüzde 70'i sosyalist bir adaya oy verebileceğini söylerken bunun "fazlasıyla muhtemel" olduğunu söyleyenlerin sayısı geçen yıla göre iki katına çıkarak yüzde 20'ye ulaştı.

Fakat genel olarak Amerikalılar, Bernie Sanders'ın kendini tanımladığı gibi demokratik sosyalist bir adaya destek vermek konusunda daha çekimser, ankete katılanların çoğu böyle bir adaya destek vermekten çekineceğini ya da asla lehine oy kullanmayacağını söylüyor.

İdeolojik etiketler çıkarıldığında, sonuçlar birçok Amerikalının neoliberalizm karşıtı bir mesaja destek verebileceğini gösteriyor.