Öksürme ve hapşırma dinamikleri üzerine çalışmaları bulunan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Üniversitesinden Profesör Lydia Bourouiba, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yapısını inceledi. 

Dünya çapında sosyal mesafe rehberlerinde yaklaşık 2 metre olarak yer alan uzaklığın yeterli olmadığını öne sürdü. 

Profesör "her büyüklükteki patojen taşıyan virüslü damlacıkların 7 ila 8 metre uzağa sıçrayabileceğini ve saatlerce havada asılı kalabileceğini" söyledi. 

Havalandırma sistemi şüphesi

Amerikan Tabipler Birliği dergisinde yayınlanan araştırmaya göre "Koronavirüsü taşıyan kişilerin Çin'deki bir hastanede havalandırma sistemlerinde virüs partikülleri bulunabileceğini gösteren" bulgular olduğunu kaydetti. 

Bourouiba, mevcut kuralların ölümcül salgına karşı "aşırı basitleştirilmiş" olduğunu ve "önerilen müdahalelerin virüsle mücadeleyi sınırlayabileceğinden" korkuyor.

"Sağlık çalışanları için çok önemli"

Profesör raporunda, bu mesafenin özellikle hastaları tedavi ederken bu potansiyel aralığa maruz kalan sağlık çalışanları için önemli olduğunu kaydetti.

USA Today'e konuşan Bourouiba, "Şu anda (Dünya Sağlık Örgütü) ve (Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri) tarafından koruyucu ekipman ihtiyaçları konusunda verilen yönergelerin revize edilmesinde acil bir durum var" dedi.