İngiliz gazetesi Express’te yer alan habere göre ‘99943 Apophis’ isimli 340 metre genişliğindeki göktaşı 10 yıl sonra televizyon ve meteoroloji uydularından da daha yakın bir mesafeden, dünyanın yüzeyinden 30 bin 577 kilometre uzaktan geçecek. Dünyanın yörüngesindeki birçok uydu yer yüzünden 36 bin kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Göktaşına bilim insanlarınca verilen ‘Apophis’ ismi antik Mısır’daki ‘Kaos Tanrısı Apep’ten geliyor. NASA, ‘Apophis‘in yakın geçişi sırasınca olabildiğince bilgi edinerek gelecekte gezegenin savunulması için kullanılabilecek önemli bilgiler edinecek.

Saatte 25 bin mil (40 bin kilometre) hızla ilerleyen göktaşının izlediği yoldaki hafif bir sapma bile yeryüzü için felaket anlamına gelebilir. ‘Apophis büyüklüğü ve yeryüzüne yakınlığı nedeniyle ‘tehlike potansiyelli göktaşı’ kategorisinde yer alıyor ve NASA gelecekteki göktaşı sorunları için Apophis’ten olabildiğince fazla bilgi edinmeye çalışacak.

Dünya yüzeyinden bu kadar yakın geçecek en büyük göktaşlarından biri olduğu belirtilen ‘Apophis‘in gezegenimizle çarpışması durumunda yeryüzündeki tüm yaşam için yıkıcı sonuçları olabileceğini belirten bilim insanları çarpışmaya ‘100 binde bir ihtimal’ veriyor.

NASA’dan Marina Brozovic, “Apophis’in 2029 yılında yeryüzüne yakın geçişi bilim dünyası için inanılmaz bir fırsat” derken, uzay bilimci Davide Farnocchia şunları söyledi: “Yeryüzü ile çok yakın olmanın Apophis’in yörüngesini değiştireceğini zaten biliyoruz. Fakat modellerimiz bu yakınlaşmanın göktaşının dönüş şeklini de değiştireceğini ve yüzeyinde küçük çığ gibi bazı değişikliklerin mümkün olduğunu gösteriyor.”

‘Apophis’ Avustralya’dan çıplak gözle görülebiliyor olacak. Sonrasında Hint Okyanusu’ndan geçerek ABD’ye doğru ilerleyecek.

Musk: Göktaşı çarpmasına karşı hiçbir savunmamız yok

SpaceX şirketinin kurucusu Elon Musk sosyal medya hesabından Apophis’le ilgili yaptığı paylaşımda dünyalılar olarak henüz yeryüzüne çarpacak büyük bir kaya parçasına karşı hiçbir savunmamız olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Harika isim! Bu göktaşı hakkında endişelenmezdim ama büyük bir kaya parçası eninde sonunda dünyaya çarpacak ve bizim şu anda buna karşı hiçbir savunmamız yok.”