Suudi Arabistan’a gerçekleştireceği ziyaret öncesinde Rus ve Arap medyasına demeç veren Putin, “Yeni soğuk savaş çıkar mı” sorusuna, “Doğrusu yeni soğuk savaş ve silahlanma yarışı başlamasını istemiyorum. Umarım başlamaz. Ancak benzer bir gelişme yaşanır ise Rusya buna şimdiden hazırlıklı. Bizim elimizde kimsenin geliştirmeyi bile başaramadığı yeni nesil silahlar mevcut. Dolayısıyla bu tür gelişmeler yaşanırsa biz hazırlıklıyız” açıklamasını yaptı.

ASKERİ BÜTÇELER

Rusya’nın kimseyle silahlanma yarışına girmeyeceğini belirten Putin, “Ülkelerin askeri bütçelerine göz atmak yeterli. Günümüzde ABD yılda 700 milyar dolar harcıyor. Onu Çin, Suudi Arabistan, İngiltere, Fransa ve Japonya izliyor. Rusya’nın yıllık askeri bütçesi ise 48 milyar dolar. Dolayısıyla biz silahlanma yarışına girmek niyetinde değiliz. Sonra ilerleyen silah teknolojileri çoğu zaman parayla ölçülmüyor. Nicelikten ziyade nitelik önemli. Bizim bu hususta eksiğimiz yok” ifadelerini kullandı. 

‘NATO ARTIK ESKİSİ GİBİ DEĞİL'

Hürriyet'ten Nerdun Hacıoğlu'nun aktardığı habere göre sçıklamasında NATO hakkında da konuşan Putin, “NATO ittifakının bizim sınırlarımıza yaklaşması, Romanya ve Polonya’ya füze üsleri kurduğu bir gerçek. Biz de doğal olarak rahatsız oluyoruz. Rusya’nın stratejik silahlarının üstesinden bize yaklaşarak gelebileceklerini düşünüyorlar. Ancak günümüzde Batı’daki askeri uzmanlar bile bu adımların sonuç vermeyeceğini söylüyor. Sonra NATO’da artık eski askeri yapı değil. İçerisinde ciddi dönüşümler cereyan ediyor” dedi.

'SOĞUK SAVAŞ' NEDİR?

"Soğuk savaş";  İkinci Dünya Savaşı sonrası Sovyetler Birliği'nin başı çektiği Doğu Bloğu ülkeleri ile ABD'nin başını çektiği, NATO üyesi olan Batı Bloku ülkeleri arasındaki siyasi ve askeri gerginlik durumu. 1947 sonrası başladığı belirtilen soğuk savaş döneminin 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin çöküşü ile sona erdiği kabul edilir. "Soğuk savaş" olarak adlandırılmasının nedeni ise her iki tarafın da birbirlerine direkt olarak savaş açmak yerine, bölgesel olarak yaşanan vekalet savaşları şeklinde olmasıdır.