Birleşmiş Millletlerin (BM) son verilerine göre, on yılını tamamlamak üzere olan Suriye iç savaşı sebebiyle evlerini terk ederek göç etmek zorunda kalan insanların sayısı savaş başladığından beri en yüksek seviyeye ulaştı.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) yetkilisi Jens Laerke, Aralık ayından bu yana yaklaşık 700 bin sivilin evini terk etmek zorunda kaldığını kaydetti. 

Kaçanların büyük çoğunluğunun Türkiye sınırına doğru ilerlediği de belirtildi.

Acil insani yardım gerekiyor

Almanya Mültecilere Yardım Kuruluşu ise Suriye'de çatışmaların devam ettiği İdlib ve Halep çevresinde insani yardıma olan gereksinimin arttığını duyurdu.

Dün Bonn kentinde kuruluşun yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre, İdlib ve çevresinde çatışmaların yeniden alevlenmesi nedeniyle kaçan insanların acilen barınma ihtiyaçları olduğu vurgulandı.

Kuruluşun başındaki Peter Ruhenstroth-Bauer, kaçanlar evlerini acilen terk ettikleri için çoğunun en temel ihtiyaçlarının bile bulunmadığını kaydetti. 

İdlib'deki son gelişmeler

Suriye'de muhaliflerin elindeki son bölge olan İdlibde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) askerlerine yönelik saldırının ardından gerginlik tırmandı.

ABD yönetimi ne diyor? 

Ankara'ya gelen Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, "tehdidin Rusya ve Esad yönetiminden geldiğini" söyledi. 

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise dün Türkiye saati ile akşam satalerinde Twitter'dan yaptığı açıklamada "NATO müttefiği Türkiye'nin yanındayız" ifadelerini kullandı. 

Suriye yönetimi ne diyor? 

Suriye devlet ajansı SANA'nın haberine göre, Türkiye'nin İdlib ve Halep'in batısındaki operasyonlarının, Suriye coğrafyasının bütününde güven ve istikrarın yeniden yapılandırmasına engel olamayacağı belirtildi.

Rusya ne diyor? 

Rusya Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Kuruluşlar Departmanı Başkanı Petr İlyiçev'den geldi son açıklama. 

TASS haber ajansının aktardığına göre İlyiçev, Suriye ordusu ve Rus güçlerinin İdlib'de bulunduğu noktaların her gün ateş altında olduğunu, Rusya'nın oturup bekleyemeyeceğini söyledi.

İlyiçev, Türk-Rus ilişkilerinin İdlib gerginliğinden nasıl etkilendiği şeklindeki soru karşısında, Soçi mutabakatında Suriye Arap Cumhuriyetinin birliğine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygının teyit edildiğini, İdlib'de oluşturulan çatışmasızlık bölgesinin geçici karakterde olduğunu kaydetti. 

Erdoğan: Rejim güçlerini vururuz

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesi sonrası partisinin ertelenen grup toplantısında konuştu. 

Erdoğan, "Askerlerimize zarar gelmesi halinde bugünden itibaren İdlib ile Soçi muhtırası sınırları ile bağlı kalmadan rejim güçlerini her yerde vuracağımızı buradan ilan ediyorum' ifadelerin kullandı ve ekledi: 

  • "Amaç sahayı tamamen boşaltmaktır. Verilen sözlere riayet edilmesini bekledik bize verilen sözler yerine getirilmediği gibi anlaşmalara da kimse uymuyor. Bu saldırılar doğrudan askerlerimizi hedef almaya başladı.
  • "Madem durum bu biz de lafa değil sahadaki gerçeklere bakarak hareket edeceğiz.
  • "Şubat ayı sonuna kadar rejimi gözlem noktaları gerisine çıkartmakta kararlıyız. Havada karada ne gerekiyorsa tereddüt etmeden bunu yapacağız.
  • "İdlib'deki askeri gücümüzü tahkim ettik. Artık kimsenin taşkınlığına satılmışlığına göz yumacak değiliz.
  • "Bu süreçte gözlem noktalarındaki askerlerimize zarar gelmesi halinde bugünden itibaren İdlib ile Soçi muhtırası sınırları ile bağlı kalmadan rejim güçlerini her yerde vuracağımızı buradan ilan ediyorum."