Tarafsız Haber Ajansı’nın haberine göre, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) “2019 Yılı Yükseköğretim Kurumları SınavıYerleştirme Sonuçları Raporu”nu açıkladı. Raporda taban başarı sıralamasına göre yapılan değerlendirme iki önemli sonuç ortaya koyuyor.

YÖK’ün raporuna göre, tıp fakültesini son sırada kazanan adayların taban başarı sıralamasına bakıldığında, 40 soru üzerinden matematikte 30.5, fen bilimlerinde 22 net çıkardıkları görülüyor.

Ancak başka bazı bölümlere bakıldığında bu ortalamalarda büyük bir düşüş görülüyor. Mühendislik fakültesine yerleşen ve tabanda yer alan adayın matematik neti 18, fen bilimleri neti ise 4.

Öğretmenlik programlarında tablo daha da trajik. Taban adayın matematik neti 19.75, fen bilimleri neti ise 3.

Rakamlar fenden sadece 4 net yapan bir adayın mühendis, 3 net yapan bir adayın ise öğretmen olabileceğini gösteriyor.

“ORTAÖĞRETİM BAŞARISIZ, KONTENJANLAR BALON”

MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve eğitim bilimci Prof. Dr. Erhan Erkut YÖK’ün raporunda ortaya konan bu sonuçları değerlendirdi.

Erkut’a göre bu sonuçlar ortaöğretimin başarısız olduğunu ve kontenjan balonunu ortaya koyuyor. Bu netlere rağmen bir üniversiteye yerleşebilmiş adaylara haksızlık yapılmaması gerektiğini söyleyen Erkut, “Onlar için ölçü kazandıkları bölümü bitirdiklerinde hangi seviyeye gelecekleridir” diyor.

Erkut’a göre bu netlerle mühendislik ya da öğretmenlik bölümünü kazanabilmek üniversite kontenjanlarındaki şişkinliği de ortaya koyuyor. Erkut’un verdiği sayılara göre, Türkiye’nin her yıl 10 bin mühendise ihtiyacı var üniversitelerden 90 bin mühendis mezun oluyor.