Eğitim Sen sakarya Şubesi'nden yapılan açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Covid-19 Salgını nedeniyle başlatılan uzaktan eğitim uygulamaları kapsamında MEB, başta  EBA  olmak üzere farklı kanallar üzerinden öğretmenlerin bu sürece katılmalarını istemiştir. Ancak son günlerde öğretmenlerin kişisel bilgilerini, kredi kartı bilgilerini isteyen bazı pogramları yüklemeye zorlanması ve  mağdur olan öğretmenlerin çoğalması üzerine bu açıklamaya ihtiyaç duyulmuştur.

        İçinden geçtiğimiz bu süreçte (sosyal izolasyon-karantina) uzaktan eğitim uygulamaları sırasında bazı öğretmenlerin ZOOM Cloud Meetings ve benzeri programlarla uzaktan konferans yöntemiyle canlı ders işlemeye zorlandıkları gündeme gelmiştir.

        Sendikamız,  "Uzaktan eğitimin yüz yüze eğitimin yerine ikame edilmesini asla kabul etmemiş ve kesinlikle de kabul edilemez olarak görmüştür." Sadece bu döneme özgü olarak, bu günlerde uzaktan eğitimle ilgili hangi yöntemlerin kullanılıp kullanılmaması konusunda kararın öğretmenlerin tercihlerine bırakılması gerektiğini, öğretmen özerkliğini engelleyecek tutum ve davranışlardan vazgeçilmesini Milli Eğitim Bakanlığına da iletmiştir.

        ZOOM Cloud Meetings ve benzeri programlarla uzaktan konferans yöntemiyle canlı ders işlemeyi düzenleyen hiçbir yasal düzenleme yoktur. Bu nedenle telekonferans yöntemiyle derslerin işlenip işlenmemesi “kurum yöneticileri tarafından belirlenemez”  Yasalarla bir düzenleme yapılmadığı için bu uygulamalar üzerinden ders işlenmesi öğretmenlerin kendi tercihi olacaktır. Fakat bu uygulamaların kullanılması bazı olumsuzlukları da beraberinde getirmektedir. Programları kurarken –zorunlu olmadığı halde- kişisel bilgilerin verilmesi, kredi kartı bilgilerinin girilmesi sonraki süreçlerde kullanıcıları zora sokmakta, kişisel verileri, kart bilgileri kötü niyetli kişilerin ellerine geçmektedir.

    Bu açıdan bakıldığında pandemi günleri gibi özel günlerde uzaktan eğitim için özerk davranışlar tercih edilse de seçilecek yöntemin iyice araştırılıp süreçlerinin değerlendirilmesinin önemi ortaya çıkmaktadır. 

    Öğretmenlerin, bu tür uygulamalarla ders işlenmeye zorlanması kabul edilemeyeceğini, kamuoyuna saygıyla duyururuz."