Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, üniversite öğrencilerinin uzaktan eğitime erişim konusunda yaşandığı problemlere ilişkin yaptığı araştırmayı kamuoyuyla paylaştı.

Araştırmaya 57 farklı üniversiteden 525 öğrenci katıldı. Öğrencilere, eğitim gördükleri okullar, bölümler, internete erişim kaynakları, bu kaynaklara erişip erişemedikleri, kendilerine ait bilgisayar veya akıllı telefonlarının olup olmadığı soruldu.

Anket sonuçlarına göre, her 10 öğrenciden 3’nün yeterli teknolojik altyapıya sahip olmadığı ve eğitime erişim sorunları yaşadığı görüldü. Ankete katılan her 10 öğrenciden 1’nin kendine ait bilgisayarı yok ve akıllı cihazları yeterli donanıma sahip değil.

Ayrıca her 10 öğrenciden 3’ü internete erişmekte problem yaşıyor. Öğrenciler, yaşadığı yerde internet altyapısının olmadığını veya internetin uzaktan eğitim sistemine girebilecek hızdan uzak olduğu belirttiler. Yine her 10 öğrenciden 4’ünün yaşadığı bölgede internete erişimin olmadığı ya da çok kötü olduğu ortaya çıktı.  

Ankete katılan her 10 öğrenciden sadece 1’i üniversitesinden altyapı desteği alıyor.

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, tarafından ankete ilişkin yapılan açıklamada, “Eşit, parasız ve nitelikli eğitim talebinin haklılığı, pandemi sürecinde bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bu dönemde tüm öğrencilerimize ücretsiz internet, ücretsiz bilgisayar ve tüm eğitim kaynaklarına ücretsiz erişim hakkı sağlanmalıdır. Final dönemi yaklaşan öğrencilerimizin sorunları çözülmeli, mağduriyetleri giderilmelidir” denildi.