Son yıllarda dünya konjonktürüyle de paralel olarak Türkiye ekonomisindeki daralma tüm toplumsal kesimleri olumsuz manada etkiliyor. Yaşam standartlarındaki sıkışma zaten kıt kanaat geçinebilen öğrencilerin bütçesinde daha da büyük delikler açıyor. Temel ihtiyaç maddelerinin karşılanabilmesi amacıyla öğrenciler güvencesiz, ucuz maliyetli işlerde çalışmak zorunda kalıyorlar. Bu durum zamlarla da birleşince toplumsal bir tepkiye dönüşüyor.

Öğrenci Sendikası bünyesindeki öğrenciler ülke genelinde yemek, ulaşım gibi temel haklarının dahi zamlarla ellerinden alınmasına karşı bir imza kampanyası başlattı. Geçinemediklerini, gençlik hayallerini yoksulluk nedeniyle gerçekleştirmediklerini dile getiren öğrenciler TBMM, üniversite rektörlükleri ve il, ilçe belediye başkanlıklarını harekete geçmeye çağırdı. Talepleri ise şöyle:

-Bütün üniversite yemekhanelerinde fiyatlar, ülkedeki en düşük yemekhanenin fiyatına sabitlensin. İkinci yemekte kademeli fiyat artışına son verilsin.

-Belediyeler veya üniversite rektörlükleri, okul önünde öğrencilere günde bir öğün ücretsiz çorba dağıtımı yapsın.

-Türkiye’deki en ucuz abonman öğrenci ulaşımı, bütün şehirlerde eşit şekilde sunulsun.

İmza için tüm yurttaşları destek vermeye davet eden Öğrenci Sendikası, internet üzerinden ve kamu alanlarında stant kurarak imza topluyor. İmza kampanyasının internet adresine şuradan ulaşabilirsiniz: http://chng.it/k25gnrV2tQ

SAÜ de Yemekhaneye Zam Yaptı

Öte yandan 3 Şubat 2020 itibariyle ikinci eğitim öğretim dönemi başlarken öğrenciler bir zamla daha karşı karşıya kaldı. Yemekhane ücreti 2 TL 75 kuruştan 3,50 TL’ye yükseltildi. Üniversite yönetimi yaptığı açıklamada, yemekhanede yapılan iyileştirme çalışmaları nedeniyle bir tabldotun maliyetinin 10 TL’ye yükseldiğini belirterek, “Bu maliyet artışının üniversite personeli ve öğrencilerimizin yemek ücretlerine yansıtılması durumunda kalınmış, öğrencilerimiz için yeni yemek fiyatı 3,50 TL olarak belirlenmiştir” dedi. Geçen sene de aynı oranda zam yapılmıştı, bir yılda toplamda yüzde 60’a yakın ücret artışı uygulandı. Yemekhane zammı final haftası içerisinde duyurulmuş, yoğun öğrenci tepkisiyle karşılanınca geri çekilmişti.