Tüm Özel Eğitim Kurumları Derneği (ÖZ-KUR-DER) Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çevik, özel okullara giden öğrenci sayısını 1,5 milyon olarak açıkladı.

AA’dan Elif Ferhan Yeşilyurt’un haberine göre, Çevik ülke genelinde anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki özel okul sayısının 11 bini aştığını ve bu sayının her geçen gün arttığını da açıklamalarına ekledi.

Çevik’in söylediğine göre, özel okula giden öğrenci sayısı 2018-2019 eğitim-öğretim sezonunda 1,4 milyon civarındaydı.

“Sorunlu özel okul oranı yüzde 1’i geçmiyor”

Özel okulların 2019 yaz sezonunda “ciddi olumsuz haberlerle gündeme geldiğini” hatırlatan Çevik, bazı kurumların yanlış planlama ve strateji nedeniyle ekonomik problemlerle karşı karşıya kaldığını söyledi.

Çevik’in açıklamaları şöyle:

“Ancak sayıları 11 bini bulan özel okullar içerisinde sorunlu okul sayısının oranının yüzde 1'i geçmediğini ifade etmiştik. Nitekim dediğimiz gibi oldu. Özel okullar oluşturulmaya çalışılan tüm olumsuz havaya rağmen yollarına tam gaz devam ediyor.

“Özel okullara ilgi sürüyor”

"Yılın ilk ayları özel okulların kayıtlarının yapıldığı, bursluluk sınavlarının gerçekleştirildiği dönemlerdir. Bu sınavlar ve kayıtlar için çok ciddi başvuru var. Özellikle bursluluk sınavlarımıza katılan kişi sayısı neredeyse katlanarak artıyor.

“Mesela Bilgi Koleji olarak bizim bursluluk sınavlarımıza kontenjanımızın 15 katı talep geldi. Veliler geçen yıllara nazaran daha sorgulayıcı, temkinli ve irdeleyici yaklaşıyor ancak özel okullara ilgileri sürüyor.

“Burada yeni kayıtlarda veliler, okulla ilgili araştırma yapmak için, süreci biraz daha uzun tutuyor. Eskisi gibi gözü kapalı gidip kayıt yaptırmıyor."

"4 yıllık kayıt yapma imkanı sunulmalı"

“Özel okullar bir yıl kayıt alabiliyor. Ancak burada bir kademeye, 4 yıla kayıt yaptırma imkanı sunulmalı. Mesela ortaokula, liseye kayıt yaptıran öğrencinin 4 yıl oraya gitmesi gerekiyor. Yani 4 yıllık kayıt yapma imkanı sunulmalı.

Bu uygulamanın çok yararlı olmadığını düşünüyoruz. Çünkü bazı veliler sadece maddi kriterlerle çocukların okullarını her yıl değiştirebiliyor, çok ufak-tefek indirim sunan okullara çocuklarını alabiliyor. Bu da çocuğun eğitimine olumsuz yansıyor.