Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 33 kentte 68 farklı üniversiteden toplam 21 bin 156 üniversite öğrencisi ile gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

Türkiye'deki üniversite gençliği üzerine yapılan ilk profil araştırması olma niteliğindeki çalışmanın sonuçları, üniversitelilerin içinde bulunduğu tabloyu gösteriyor. 

Araştırmaya göre; üniversitelilerin yüzde 48’i çok az para ile geçinmek zorunda olduğunu belirtirken; kadın öğrencilerin yüzde 16’sı taciz ve cinsel istismara maruz bırakıldığını ifade etti.

BirGün gazetesinden Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre;araştırmaya katılan üniversitelilerin yüzde 39’u ailesiyle birlikte yaşadığını belirtti. Ailesiyle yaşayan öğrencilerin yüzde 43’ü, kendisine ait bir odası olmadığını söyledi.

Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 30’unun okulda ya da yerleşkede kendini güvende hissetmediğini vurguladı. Ayrıca üniversitelerin yüzde 40’ı üniversitelerin engelli bireyler için uygun olmadığını dile getirdi.

Araştırma çerçevesinde görüşülen öğrencilerin yarısına yakını, aylık kişisel gelirinin 401 TL ile bin TL arasında değiştiğini kaydetti.

Araştırmada öğrencilere mutluluk düzeyleri de soruldu. Öğrenciler sadece yüzde 10’u çok mutlu olduğunu belirtirken; yüzde 39’u 'orta derecede mutlu', yüzde  7’si 'mutsuz', yüzde 4’ü  de 'çok mutsuz' söyledi. 

Öğrencilerin en çok yaşadığı travmalar araştırmada, “Birinin ölümü, ölümcül hastalığı” ve “Az para ile geçinmek zorunda kalmak” şeklinde sıralandı.

Kadınların erkeklere göre daha çok ayrımcılığa maruz bırakıldığı belirlendi. Erkek öğrencilerin yüzde 9’u gözaltına alınmaktan ve tutuklanmaktan korktuğunu dile getirirken bu oran kadınlarda yüzde 2 ile ifade edildi.