Yabancı öğrencilerin 2 bin 835’nin Adapazarı, 804’ünün Serdivan, 675’inin Erenler ve 92’sinin Arifiye’de, bin 464’ünün ise diğer ilçelerde eğitim gördüğü belirtilerek, özellikle Suriyeli çocukların okullaşma oranında, kendi ülkelerindeki okullaşma oranının üzerine çıkıldığı kaydedildi.

Sakarya’da temel eğitim ve ortaöğretim programlarında öğrenim gören Suriyeli öğrencilerle ilgili değerlendirme toplantısı yapıldı.  İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Hayat Boyu Öğrenme Şube Müdürü ve Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi İl Koordinatörü Yakup Çakmak’ın başkanlığındaki toplantıya, Proje İl Koordinasyon Ekibi üyeleri Ali Akıllı ve Murat Eker, Türkçe öğreticileri, Suriyeli gönüllü eğiticiler ve Suriyeli çocukların öğrenim gördüğü okulların idarecileri katıldı.

İl Koordinasyon ekibinden Ali Akıllı yaptığı sunumda Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi kapsamında Sakarya’da yapılan çalışmalarla ilgili olarak genel değerlendirme yaptı ve yeni imzalanan PİKTES 2 Projesi hakkında bilgi paylaşımında bulundu. 

Hayat Boyu Öğrenme Şube Müdürü Yakup Çakmak da, Sakarya genelinde temel eğitim ve ortaöğretimde 2 bin 65 Suriyeli, 3 bin 139 Iraklı ve 40 farklı ülkeden 666 olmak üzere toplam 5 bin 870 yabancı öğrenci bulunduğunu söyledi.

Yabancı öğrencilerden 176’sı Karaman Geçici Eğitim Merkezi’nde olmak üzere 2bin 835’inin Adapazarı, 92’sinin Arifiye, 675’inin Erenler ve 804’ünün Serdivan’da, kalan bin 464’ünün de diğer 12 ilçedeki muhtelif okullarda eğitim-öğretim gördüğünü anlatan Çakmak, “ İlimizdeki yabancı öğrenciler genelde okullarımıza homojen şekilde dağılmışlardır. Sadece bir iki okulumuzda bölgesel şartlar gereği yoğunlaşma söz konusu olmuştur. Rakamlarda görüldüğü gibi en çok yabancı öğrenci sayısı Iraklılardan oluşmaktadır” dedi.

TÜRKÇE EĞİTİMİ

Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi kapsamında Sakarya’da 45 Türkçe Öğreticisi ve 2 rehber danışmanın istihdam edildiğini vurgulayan Çakmak, “Aynı zamanda BM tarafından finanse edilen 26 Suriyeli Gönüllü Eğitici de Karaman Geçici Eğitim Merkezinde ve muhtelif okullarımızda istihdam edilmektedir. 12 ilçede 100’den fazla okulda yaklaşık 2 bin Suriyeli öğrenciye Türkçe eğitimleri veriyoruz. Savaş travması yaşayan, ailesini, tanıdıklarını savaşta kaybeden ve zorunlu göçe maruz kalmış çocuklarımıza bireysel ve grup rehberlik çalışmaları ile psikolojik destek sağlıyoruz” diye konuştu. 

OKULLAŞMA ORANI

Çakmak, sözlerini şöyle südürdü:
“Sakarya’daki Suriyeli çocukların okullaşma oranı şu an itibari ile savaş öncesi Suriye’deki okullaşma oranının üzerinde bir duruma geldi. İlkokul ve ortaokul seviyesinde okullaşma oranımız yüzde 90’ın üzerinde. Okullaşmayan Suriyeli çocuklar için telafi eğitimleri düzenleyerek okullara kayıtlarını sağladık. İYEP ve Destekleme Eğitimleri ile de Türk öğrencilerinin yanında tüm yabancı 3. ve 4. sınıf öğrencilerimizin Türkçe ve Matematik derslerindeki gelişimlerini artırmak için çalışmalar yürütüyoruz. Çocuklarımız hem okul derslerine girerek akranlarıyla birlikte aynı eğitimi alıyor hem de ders dışı saatlerde Türkçe eğitimleri alıyorlar. Zaman zaman aile ziyaretleri, spor, sosyal ve kültürel etkinlikler ile öğrencilerimizin sosyal uyumlarını da destekliyoruz. 

Suriyeli çocuklarımızın okullarında görev yapan idareci ve öğretmenlerimizin bir kısmı Antalya’da farkındalık eğitimlerine katıldı. İlimiz içerisinde de yabancı öğrencisi olan öğretmenlerimizi eğitimlere aldık. Ayrıca mülteci ve dezavantajlı gruplara yönelik olarak yine idarecilerimizi kapsayıcı eğitim semineri ile destekledik. 

Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi 2 yılı geride bıraktı. Aynı projenin devamı niteliğinde 3 yıllık yeni bir proje imzalandı. Yeni projede Türkçe eğitiminin yanı sıra okul öncesi eğitimi ve mesleki eğitim alanında da çalışmalar yürütülecektir.”

YETİŞKİNLERİN EĞİTİMİ

“Yukarıda zikrettiğimiz tüm bu çalışmaların mali finansmanı, Bakanlığımız ve İl Müdürlüğümüz düzeyinde projelendirilmek suretiyle BM (Unicef, IOM) ve AB proje fonlarınca sağlanmaktadır.

Ayrıca İlimiz genelindeki yabancı uyruklu yetişkinlere yönelik olarak halk eğitimi merkezlerimizce açılan mesleki, kişisel gelişim, okuma yazma, dil vb. muhtelif kurslarda 4 bin 585 kursiyerin katılımı sağlanmış olup 2 bin266’sı sertifikalandırılmıştır.”