Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun son toplantısının ardından yaptığı açıklamada, 2019'da uygulanacak asgari ücretin 417 TL zamla 1603 TL'den 2 bin 20 TL'ye yükseltildiğini söyledi. Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun nihai kararına göre 1 Ocak 2019'dan itibaren geçerli olacak asgari ücret, brüt 2 bin 558 Türk lirası, net 2 bin 20 Türk lirası olarak belirlenmiştir. Böylelikle, geçen yıla kıyasla net asgari ücret yüzde 26.05 artmıştır. Mevcut enflasyon oranının üzerinde bir artış sağlayarak 10 Ekim'de enflasyonla topyekün mücadele programında, işçimizi enflasyona ezdirmeyeceğimize dair verdiğimiz sözü de tutmuş olduk. Bu karar, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun oy birliğiyle alınmıştır."

ŞAHANE RAKAM DEĞİL

Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay da, yeni tutarın şahane bir rakam olmadığını vurgulayarak. "En azından 2 bin TL'yi geçti" ifadesini kullandı.

Öte yandan Duvar'ın aktardığına göre asgari ücretin 2019 yılı için 2 bin 800 TL’ye çıkarılmasını talep eden DİSK’in Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yeni asgari ücrete ilişkin ilk değerlendirmeyi şu sözlerle yaptı: "2 bin 20 lira olarak açıklandı ve bu bizim açımızdan düşük bir rakam. Biz DİSK olarak asgari ücretin bir geçim ücreti olabilmesi için 2 bin 800 TL olması gerektiğini söylüyoruz. Asgari ücretin enflasyon ve milli gelir karşısındaki kaybının karşılanmasını talep ediyoruz. 2019 yılıyla birlikte içerisine girilen kriz koşulları düşünüldüğünde 2 bin 20 rakamı, 2019 yılı boyunca işçilerin, emekçilerin, bizlerin çalışma ve yaşam koşulları açısından yeterli bir rakam değil."