CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakanlar Kurulu’nun tarımsal kredilerde faiz oranının yüzde 8 olmasına ilişkin kararına rağmen, Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçiye yüzde 23-24 gibi ticari kredi oranları ile kredi kullandırmasını Cumhurbaşkanı Fuat Oktay’a yönelttiği yazılı soru önergesiyle meclis gündemine taşıdı.

Gürer, bu soruya yanıtın Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan geldiğini ancak bunun da büyük bir çelişkiyi içinde barındırdığını söyledi. Albayrak’ın yanıtında “Tarım Kredi Kooperatifleri tarımsal üretici ya da çiftçi olmadığından, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. tarafından düşük faizli tarımsal kredi kullandırılabilecek kişiler arasında bulunmamaktadır” dediğini ifade eden Gürer,

“Tarım Bakanının çiftçilere hizmet veriyor dediği kuruluşu, Hazine ve Maliye Bakanı çiftçi kuruluşu saymıyor” ifadelerini kullandı.

Albayrak’ın yanıtına tepki gösteren ve “Bu ne yaman bir çelişkidir. Çiftçiye resmen oyun oynanıyor” diyen Gürer, “Ziraat Bankası üretimin içinde olmayan, profesyonel futbol kulüplerinin borçları için kapısını açarken, çiftçiye destek sağlayan Tarım Kredi Kooperatifini ticari işletme sayıyor. Bu çiftçiye yapılan büyük bir haksızlıktır” dedi.

KREDİ FAİZİ NASIL YÜKSELİYOR?

Kooperatife verilen kredi faizinin yüksek olmasının, kooperatifin çiftçiden “kaynak kullanım bedeli” adıyla ek faiz almasına neden olduğunu anlatan Gürer, “Çiftçi için banka faizinin % 8 oranını geçmeyeceği bakanlar kurulunca karar altına alınması rağmen Tarım Kredi Kooperatiflerinin kullandırdığı krediye uyguladığı % 8 faizin yanında “Kaynak Kullanım Bedeli” diye ek faiz alıyor. % 23-24 oranlarına ulaşan bu faiz çiftçiye yük” diye konuştu.

ÇİFTÇİ FARKINDA DEĞİL

Çiftçinin, kaynak kullanım bedelinden habersiz olduğunu ve düşük faizli kredi kullandığını sandığını iddia eden Gürer, Cumhurbaşkanlığı sisteminde Bakanlardan yazılısı soru önergelerine rakamsal veri alınmasının zorlaştığını da ifade etti.

Gürer, şöyle devam etti:
“Veriler kurumlar arası çelişkileri açığa çıkardığı için gizleniyor. Tarım Kredi Kooperatifinden kredi kullanarak icralık olan çiftçi sayısını sorduğumda, Temmuz 2018’de dönemin Tarım Bakanı Fakıbaba, Tarım Kredi Kooperatifleri'nin ülke genelinde 36 bin 473 yerleşim yerinde bin 625 birim kooperatif ve 199 büro ile çiftçilere hizmet verdiğini söylemişti.. Kanuni takip hesaplarında borcu bulunan ortak sayısının 11 bin 911 olduğunu açıklayan Fakıbaba, icra takibi yapılan ortak sayısının ise 7 bin 531 kişi olduğunu bildirmişti. Tarım Bakanının çiftçilere hizmet veriyor dediği kuruluşu, Hazine ve Maliye Bakanı çiftçi kuruluşu saymıyor. Bu ne yaman bir çelişkidir. Çiftçiye resmen oyun oynanıyor” dedi.