Elektrik Mühendisleri Odası Sakarya İl Temsilcisi Halil Atay, bir ailenin ortalama doğalgaz-elektrik giderinin 284 liraya ulaştığını belirterek, “Gelinen noktada,  dar gelirli birçok aile enerji yoksulluğu ile karşı karşıyadır” dedi.

Elektrik Mühendisleri Odası (EM) Sakarya İl Temsilcisi Halil Atay , elektriğe 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere yapılan zammı eleştirerek, hayat pahalılığı altında ezilen yurttaşların elektrik ve doğalgaz faturalarını ödeyemeyecek duruma geldiğini söyledi. Halil Atay , yaptığı yazılı açıklamada “Elektrik fiyatı 1 Temmuz itibarıyla yüzde 14.98 zamlanıyor. EPDK’nın yaptığı toplantı neticesinde kamu ve özel sektör üretim şirketlerinin biriken maliyetlerinin tüketiciye yansıtılmasına karar verildi” dedi. Halkın elektrik ve doğal gaz faturalarını ödemekte zorlandığını ifade eden ve milyonlarca abonenin ev ve işyerlerindeki elektrik ve doğalgazı, borcundan dolayı kesildiğine işaret eden Atay , “Bakanlıktan alınan bilgiye göre; elektrik faturası ödenmemesi dolayısıyla Türkiye genelinde 2017-2018 yıllarında toplam 14 milyon 314 bin 375 abonenin elektriği kesilmiştir. Doğalgazda ise 2014-2018 yılları arasında toplam 5 milyon 386 bin 338 abone borcunu ödeyemedi. Bu abonelerin de doğalgazı borcundan dolayı kesildi” ifadelerini kullandı. 

ENFLASYONUN ÇOK ÜSTÜNDE

 Atay , açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “2018 yılı içinde yapılan zamlarla elektrik fiyatları, 2017 yılı sonuna göre ko
nutlarda yüzde 45, diğer tüketici grupları için yüzde 71-72 oranlarında artmıştır. Bütün tüketici grupları için 2017 sonu ile 2019 başı arasında elektrik yatlarındaki yüzde 30,5-72,1 oranlarındaki artışlar, kamuoyuna iftiharla açıklanan yüzde 20,3 oranındaki yıllık enflasyonun 1,5-3,5 katıdır. 2018 yıl sonu doğalgaz yatları da 2017 sonuna göre konutlarda yüzde 25-37, küçük sanayi kuruluşlarında yüzde 29,5, büyük sanayi kuruluşlarında yüzde 100; elektrik üretimi için yakıt olarak doğalgaz kullanan santrallerde yüzde 146 oranında artmıştır. 2018 yılı zamların sonucunda, asgari yaşam standardında dört kişilik bir ailenin aylık doğal gaz ve elektrik faturası toplamı, en az 284 TL ’ye varmaktadır. Bu tutar asgari ücretin yaklaşık yüzde 17’sidir. Elektrik ve doğal gaz zamları, dar gelirli birçok aileyi enerji yoksulluğu ile karşı karşıya
bırakacak seviyededir.”

 ELEKTRİK VE DOĞALGAZ DESTEĞİ 

2018 yılında kurdaki artış ve dalgalanmalar, piyasa dengesi gibi gerekçelerle elektrik ve doğalgaz fiyatlarına çok yüksek oranlarda artışlar yapılarak, enerjinin temel bir insan hakkı olduğu ve yatlarının herkesin ulaşabileceği düzeyde olması gerektiği göz ardı edilmiştir. Hayat pahalılığından ezilen vatandaşların ücretleri en az yüzde 40 arttırılmalı, asgari ücret vergi dışı bırakılmalı, enerji yoksunlarına bedelsiz elektrik ve doğalgaz desteği verilmelidir. Enerjinin temel bir insan hakkı olduğu ve ekonominin ana girdisini oluşturduğu dikkate alınarak, enerji piyasasında kar esaslı piyasa politikaları yerine, Ülkemiz kaynaklarının en iyi şekilde değerlendirileceği, kamu yararını esas alan siyasi ve ticari müdahalelerden uzak özerk bir yapıya geçilmelidir.