Kilim Mobilya’nın bugüne denk düşen başarı hikayesi, 1976 yılında Kayseri’de küçük bir marangoz atölyesinde başlar. Atölyeyi kuran aile öngörü ve cesaretle bütünleşen çalışkanlık, üretim azmi sonucu yatırımlarını kesintisiz sürdürür. Yatırımlarını her geçen gün artıran grup Kilim Mobilya adıyla markalaşır. Böylece, Kilim Mobilya, halen 4 ayrı bölüm halindeki entegre tesislere ulaşırken, iç ve dış piyasaya hizmet veren bir ürün potansiyeli yaratmayı başarır.

Tamamen yerli kaynaklardan aldığı güçle büyük bir entegre tesise dönüşen marka, mobilya üretiyor ve müşteri memnuniyetini ön plana çıkartarak daha yeni ve geniş yelpazede ürün sunma kapasitesini kesintisiz artırıcı yatırımlarını sürdürüyor.

Başarı hikayesinin özü: Entegre tesisler

Kilim Panel Üretim Fabrikası, entegre tesislerin ilk sırasında yer alıyor. Bu fabrika 5 bin metrekarelik alanda entegre üretime başlayıp, şimdilerde 104 bin metrekaresi kapalı toplam 247 bin metrekare alanda 804 kişiyle üretim yapıyor.

Kilim Soft Üretim Fabrikası da, 53 bin 300 metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 245 bin metrekare alanda hizmet verirken, 280 kişiyi istihdam ediyor.

Yay-Sün ise 2004 yılından itibaren gelişerek 22 bin 700 metrekare kapalı olmak üzere toplam 37 bin 500 metrekarede üretim yapan bir sünger fabrikası haaline dönüşmüştür. Halen 80 kişilik istihdamı ile hem hem markaya hem de sektöre hizmet veriyor.

Planlama ve Ar-GE, titiz çalışmaların yürütüldüğü son entegre bölüm. Bu tesiste, aynı zamanda şirketin personel ve idari hizmetleri de yürütülüyor.

Üretim kapasitesi

Yıllık 84 bin kanepe 18 bin koltuk üreten Kilim Mobilya, bunun yanı sıra yıllık 1 milyon 8 bin metrekarelik panel üretim kapasitesine de ulaşmıştır. Artırılabilir kapasite alanları ile üretime devam eden grup yıllık 72 bin baza ve Yay-Sün bünyesinde ise 300 bin metreküp ki fiili sünger üretim kapasitesine ulaşmıştır.

Yay-Sün’ün başarısı

Firmanın kimya alanındaki tesisi olan Yay-Sün, yaklaşık 15 yıldır koltuk, kanepe ve yatak başta olmak üzere farklı sektörlere de hizmet veriyor. Geniş üretim kapasitesi ile Türkiye’nin ilk 5 sünger üreticileri arasında yer alan Yay-Sün, uluslararası kalite standartlarına uygun üretim yapıyor.

Başarının sırrı, anlayışı geliştirmede

Kilim Mobilya, dünyadaki her yaşam alanına sevgiyle "Bir Kilim" üretme vizyonuyla istikrarlı bir şekilde büyüyüp, evrensel standartlara uygun üretim yapar hale gelmiştir. Böylece, Türkiye'nin lider mobilya üreticileri arasındaki yerini alan Kilim Mobilya, yüksek teknoloji ile donatılmış makine ve ekipmanlarının sayesinde yatak odasından, genç odasına, yemek odasından plazma ünitelerine kadar kaliteli ve yenilikçi üretim sürdürebilirliğini de yakalamıştır.

Ar-Ge ve hizmet ağı

Her alanda teknolojik gelişmeleri yakından takip eden Kilim Mobilya, yeni inovatif yaklaşımla sürekli Ar-Ge çalışmalarını sürdürüyor. Ülke genelinde ve dünyanın birçok ülkesinde yaygın satış ve hizmet ağı ile her noktaya ulaşabilen Kilim Mobilya, çalışmalarını EFQM mükemmellik modeli çerçevesinde yürütüp milyonlarca müşterinin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamaya çalışıyor.

Kurumsallık ve güvenilirlik

Kurumsal alt yapısı ve modern üretim tesislerini, yüksek kalite standartlarında, en ileri teknolojilerin yanı sıra yenilikçi uygulamalarla her geçen gün geliştiriyor. Kilim Güvenilirliği anlayışıyla; toplumsal olarak hukuka ve çevreye saygılı kurumsal bir kültür ile iş ortakları açısından iş yapmak istenilen, çalışanlarına adil bir çalışma ortamı sağlayan, müşterilerine; her yönüyle güvenecekleri ürün ve hizmetleri sunan markadır.

Marka gelişimi

Kilim Mobilya, marka gelişim stratejisini 240 yurtiçi bayisi ve 50’den fazla ülkeye ihracatı sonucu oluşan 130’dan fazla satış noktası ile sağlıyor. Hizmet kalitesi ile günden güne büyüyerek gelişen ve ülke ekonomisine katma değer üreten Kilim Mobilya’nın 1200 çalışanı bulunuyor. Üretim ve ürün çeşitliliği ile her segment ve ihtiyaca yönelik ürün geliştiren Kilim Mobilya, genç markası Nino ile bebek çocuk ve genç odası üretimini de gerçekleştiriyor. Ayrıca, Uyku Markası ile de uyku ürünleri kategorisinde Pazar payını genişletiyor.

Tanıtım atağı

Kilim Mobilya, uzun yıllardır planlama, üretim ve pazarlamayı öne çıkaran bir strateji üzerinden ilerleme sağlamış olmakla birlikte, şirketin CEO’su Mesut Yiğit’in öncülüğünde oluşturulan kadro son dönemde ürün tanıtımına da ağırlık vermeye başladı. Bu yeni hedef için var gücüyle çalışan ekipte Yurtiçi Satışlar Müdürü Sami Özcan’ın da önemli katkısı bulunuyor. Şirket, bu tanıtım atağını basın-yayın ve iletişim destek hizmeti veren Sunbera’nın da önemli katkılarıyla yeni bir süreci yaşıyor. Bu kapsamda, periyodik olarak Kayseri’deki tesislere basın tanıtım gezileri düzenleniyor.

-CEO’dan bilgilendirme-

Kayseri’deki tesislerde basın tanıtım gezisine katılan çeşitli illerin yerel basın temsilcilerini, grubun CEO’su Mesut Yiğit tesisler, planlama, istihdam ve üretim konularında bilgilendirdi. Yiğit, konuşmasında “Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı”diye başlayarak, destekledikleri programın başarısı için ekonominin tüm bileşenlerinin bu mücadeleye katkı vermesinin gerekliliğine inandıklarını söyledi. Programa verilen desteğin öncelikle, özel sektör olarak üzerimize düşen dayanışma bazında ortaya koyulması ve tüm sektörler bazında hep birlikte harekete geçilmesi gerektiğini düşündüklerini de ifade eden Yiğit, şunları kaydetti: ‘’Özel sektörümüz ve devletimizin tüm kurumlarının tam bir uyum içinde ve dayanışma ruhuyla hareket ederek atacakları her adımın, enflasyonu kalıcı biçimde gerileteceğine olan inancımız tamdır. Enflasyonla Topyekün Mücadele'de, her sektörün tüm birimlerinde, önceliğin Türk ekonomisinin sağlıklı ve istikrarlı büyümesi olduğu gerçeğine sıkı sıkıya sarılarak atılacak adımların sonuç alıcı olacaktır. Buradan hareketle, biz de Kilim Mobilya ailesi olarak, tüm segmentlerdeki ürünlerimizde yıl sonuna kadar mevcut indirimlerimize ek yüzde 10 indirim uygulayacağız.’’

-‘Daha çok üretim, daha çok ihracat’-

Yiğit, grup olarak üretim ve ihracat hedefleri konusundan da şunları söyledi: ‘’Bütün gücümüzle daha çok üretim, daha çok ihracat için çalışıyoruz; ekonomideki canlanmaya omuz veriyor, ülkemizin döviz girdilerini olabildiğince yüksek oranlarda artırmaya çalışıyoruz. Türkiye ekonomisinin hak ettiği istikrarlı ve yüksek oranlı büyümeye ulaşacağına inanıyoruz. Kilim Mobilya olarak, ülkemiz ekonomisi için üzerimize düşen görevleri yerine getirmek için, aralıksız çalışıyoruz. Kilim Mobilya’da, Oturma Odası, Salon, Yatak Odası, Yemek Odası ve Genç&Çocuk (Kilim NİNO), Yatak ve Uyku ürünleri (Kilim Uyku) kategorilerinde üretim yapıyoruz. Üretimde ArGe’ye dayalı yenilikçi ürünlere odaklanarak, satışlarda yurt içi ve yurt dışını yüzde 50-50 bazına oturtarak, kurumsal satışlara ağırlık vererek, yurt içi ve yurt dışında franchaising modeli bayileşmeyi sürdürerek ve IKEA gibi küresel devlerle işbirliğini sürdürerek büyümeyi hedefliyoruz.’’

-Tesisleşme ve markalaşma-

Halen dört ayrı tesiste, açık alan olarak toplam 350 bin metrekare, kapalı alan olarak da toplam 180 bin metrekarede üretim yaptıklarını da dile getiren Yiğit, şöyle devam etti: ‘’EFQM mükemmellik modeli çerçevesinde yürüterek milyonlarca müşterinin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak için çalışıyoruz. Nihai tüketici ve kurumsal kanalda müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik ürünler geliştirerek Kilim, Kilim Uyku, Kilim Nino marka çatıları altında faaliyetlerimize devam ediyoruz. Hedeflerimizin önemli bölümünü oluşturan ihracat ve kurumsal satışlarda yakaladığımız ivme, bizim için önemli bir avantaj sağlıyor. Özellikle, Avrupa, Orta Asya Cumhuriyetleri ve Ortadoğu ülkelerinde giderek artan satışlarımız, ihracatımızı sürekli yukarıya çekiyor ve dış pazarlarda sağladığımız büyüme ile iç pazardaki duraksamayı önemli ölçüde kompanse edebiliyoruz. 2017 İSO İkinci 500 sıralamasında 266. Sırada yer alan marka olarak, ihracat pazarlarında, çeşitlemeye ve yeni bayileşme atağımıza dayanan bu yüksek performansımızın etkisiyle, 2017 yılında toplam satışlarımızın yüzde 25’i düzeyinde olan ihracatın payını, 2018 yılının üçüncü çeyreğine geldiğimizde yüzde 40 düzeyine yükselttik.’’

-Bu yılın hedefi-

Yiğit, açıklamalarını su ifadelerle sürdürdü: ‘’Bugüne kadar yaşadığımız gelişmeler, aldığımız siparişler ve yaptığımız projeksiyonlar, 2018 yılının tamamında da, ihracatın toplam satışları içindeki payının yüzde 40 olarak gerçekleşeceğini gösteriyor. İhracatımızı artırıyor olmayı ve buna bağlı olarak da, döviz girdilerimizi yüzde 50’lerin üzerinde yükseltmeyi, önemli bir vatan borcunu yerine getirmek olarak görüyoruz. Bu nedenle de, ihracat odaklı büyümeye ve ihracata dayalı döviz girişlerimizi daha da artırmaya daha çok önem veriyoruz ve tüm çalışmalarımızın odağına alıyoruz. Özellikle, iç ve dış pazarlardaki artan kurumsal satışlarımıza bağlı talepleri karşılayabilmek için yatak üretim kapasitemizi yüzde 30 artırıyoruz. Bu alanda özellikle giderek artan ihracatımızın çok büyük payı bulunuyor; ağırlıklı ihracat ürün grubu olarak soft grup ürünlerimizi 60 üzerinde ülkeye ihraç ediyoruz. İhracat odaklı büyüme planlarımıza bağlı olarak, geçen yıllarda ağırlıklı çalıştığımız Ortadoğu, Amerika ve Orta Asya Cumhuriyetleri’nin yanında, yeni hedef pazarları arasına Sahra Altı Afrika, Kıta Avrupa’sını da ekleyerek yapılanmamızı sürdürüyoruz.

Ar-Ge yatırımları ve çalışmaları

Grup olarak IKEA gibi dünya devlerine üretim yapmakla birlikte; İtalya, Fransa, Almanya pazarlarındaki konumlarını diğer Avrupa pazarları ile Amerika kıtasına da genişleterek ilk üç marka arasına girmeyi planladıklarını da anlatan Yiğit, ‘’İhracat pazarlarına yönelik bölgesel ürün geliştirmenin yanı sıra birebir temasların artırılmasına yönelik kurumsal katılım sağladığımız organizasyonların artırılması, hedef pazar ihtiyaçlarının belirlenmesine yönelik araştırma çalışmaları ve ArGe tarafta ihracat odaklı ürün geliştirilmesi konularına öncelik verdik. Diğer yandan, mevcut konjonktüre bağlı olarak kısmi daralma yaşadığımız iç piyasada öngördüğümüz toparlanmaya da bağlı olarak, oturma odası, yemek odası, yatak odası ve uyku ürünleri grubumuz Kilim Uyku gruplarında da kapasite artışına hazırlanıyoruz. Özellikle, Kilim Uyku hem arkasındaki ArGe ve üretim gücü, hem de Pazar ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik planlamasının yanı sıra tüketici geri dönüşleri ile de ciddi beğeni aldı. Tüm bunların yanında, çocuk grubu Nino’nun satışları, yüzde 280 gibi artışla, neredeyse üç kat büyüdü’’ diye konuştu.

-Franchaising modelinde bayileşme-

Mesut Yiğit, açıklamalarını şu bilgileri vererek tamamladı: ‘’Geçen yıl yüzde 37 olan büyüme oranımızı, bu yıl iç pazardaki duraksamaya karşın yüzde 40’a yükseltmeyi planlıyoruz. Hybrid teknolojisi ile ergonomi odaklı oturma ürünleri, otomasyon işlevlerin katıldığı ürünler geliştirip pazara sunduk ve olumlu geri dönüşler aldık. Sünger fabrikamız Yaysün’de rulo sünger üretim hattını kurduk. Satış otomasyonu, bayii otomasyonu ve e-ticaret pazarını da kapsayan altyapı çalışmalarımızı yıl sonuna kadar tamamen hayata geçirmiş olmayı planlıyoruz. Yurt içi ve dışında franchaising modelinde bayileşmeye önem veriyoruz. Yılın ilk yarısında 33 yeni bayi açtık ve ikinci yarıda da en az bu kadar yeni bayi açılışını hedefliyoruz. Yurtdışında 130 satış noktasına ulaşan ürünlerimizi dış pazarda yaygınlaştırmak amaçlı 10 yeni bayii açılışı daha yapacağız. Endüstri 4.0 üzerine yapılandırdığımız sistemimiz, işleyiş ve hız açısından önümüzdeki yıllarda daha farkedilir sonuçlar doğuracak. Yurtiçi ve dışı bayilerimizle birlikte TSE tarafından Hizmet Yeterlilik Belgesi ve Müşteri Dostu Kuruluş Belgelendirmelerimiz hızla devam ediyor. Gaziantep Bayimiz bu Türkiye de anlamda bir ilki gerçekleştirmiştir. Aynı zamanda Viyana bayimizle Avrupa da ilk, Casablanca bayimiz ile de belgelendirme sürecimizi tamamlayarak Afrika kıtasında TSE ile birlikte bir ilki gerçekleştirdik.’’

-Satışlar-

Grubun Yurtiçi Satışlar Müdürü Sami Özcan da, basın mensuplarıyla şu bilgileri paylaştı: ‘’Kilim Mobilya olarak yalnızca bayilik sistemiyle çalışıyoruz. Kendi bayimiz yok; bu anlamda sadece Kayseri de bulunan sezon sonu ürünlerin bulunduğu outlet mağazamız bu yıl hizmete girdi. Bugün itibarıyla yurt içi satışlarımızı toplam 240 bayimiz kanalıyla yapıyoruz; bunların dışında, otel projeleri gibi, toplu taahhüt işleri ile de farklı iş kollarında faaliyet gösteriyoruz. Ürün skalamızın oldukça geniş olmasından dolayı, Türkiye genelinde belli bir nüfusun üzerindeki her yerde olmaya özen gösteriyoruz. Mümkün olduğunca her alanda her noktada olma gayreti içerisindeyiz. Bu nedenle, bayilik sisteminde öncelikli hedefimiz, her ilde en az bir bayi ya da bölge bayii açılışını sağlamaktır ve bu hedefimizi yakalamaya oldukça yakınız. Ancak, günümüzün bir gerçeği de, biliyorsunuz e-ticaret satışlarına doğru gelişen bir trendin varlığıdır; artık hangi sektörden olursa olsun, kuruluşlar e-ticaret üzerinden satış kanallarını da açmak durumundadır. Bizim de Kilim Mobilya olarak 2019 yılında internet satışlarına, e-ticaret olarak başlamayı hedefliyoruz ve bu anlamda altyapı çalışmalarımızı büyük oranda tamamladık.’’

-Ülke ekonomisine tam destek-

Özcan, sözlerini şöyle tamamladı: ‘’Müşteri, bayi kanalı, genel rekabet bilgileri, toplumun sosyo-ekonomik durumu, ev büyüklüleri, oda büyüklükleri, tamamıyla bizim ürün gamımızı belirliyor. Ar-Ge ekibimiz de, bu verileri kullanarak optimum nitelik ve özellikleri taşıyan ürünleri geliştiriyor. Ürünlerde kullanılan desenden kumaşa ve ölçülere kadar, bizi yönlendiren tüketicimizdir. Bu bağlamda da biz ürün gamımızı genişletiyoruz. Ürün skalasının geniş olması, en zor zamanlarda, genel satışların en durağan olduğu zamanlarda dahi satış hacmimizin aşağıya doğru gerilemesini engelledi. Kilim markası yeni yüzü ve yeni konsepti ile tam bir yükseliş eğilimine girmiş durumda. Tüketicideki bu pozitif yaklaşım, bizi Türkiye’nin ilk firmaları içine taşıdı. Yeniden yapılanma süreci çerçevesinde, öncelikle kendi bünyemiz içindeki birimlerimizin hemen tamamında eğitimlere başladık; profesyonel düzeyde eğitimler vermeye başladık. Mağazalarımızda yeni konsepte dönüşüm gerçekleştiriyoruz; bugüne kadar 50 dolayında mağazamız yeni konsepte dönüştü. Bu dönüşüm sürecini 2019 sonunda tamamlamayı hedefliyoruz. İndirimlerimiz ve ihracattaki artışlarımız ile ülke ekonomisine desteğimizi sürdüreceğiz.’’

Haber: Barbaros TANTAN