Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) likidite yönetimi kapsamında sıkılaştırma adımları çerçevesinde yaptığı hamlelerle ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yüzde 10’a geldi.

Merkez Bankası 7 Ağustos’tan beri yüzde 8,25 faizle fonlama yapmıyor. 13 Ağustos’tan bu yana da geleneksel yöntemli repo ihalesi düzenliyor. Miktar ihalesi ile sağlanan sabit faiz oranından fonlamanın aksine geleneksel yöntemli repo ihalesinde faiz oranı bankaların teklifleriyle belirleniyor.

Merkez Bankası, son olarak 10 milyar TL fonlamayı geleneksel yöntemli repo ihalesiyle yaptı ve ortalama basit faiz yüzde 11,13 oldu. Diğer fonlamalarıyla birlikte bugün itibariyle Merkez Bankası’nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yüzde 10 ile çift haneye ve politika faizinin 175 baz puan üzerine geldi.

Merkez Bankası’nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti pandemi sonrası başlayan parasal genişlemeyle birlikte gerilemiş ve 16 Temmuz’da yüzde 7,34’e kadar düşmüştü.

Hafta başından bu yana 7,31 ile 7,4070 arasında dalgalanan dolar/TL güne 7,35 ile nispeten yatay bir başlangıç yaparken, ay boyunca yükselen fonlama maliyeti dün itibarıyla yüzde 10'a çıktı.

TCMB piyasalardaki faizi sıkılaştırma adımlarıyla yükseltmeye dün de devam etti. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti dün 27 baz puan artışla yüzde 10'a yükseldi. Fonlama maliyeti 4 Ağustos'tan bu yana aralıksız artış kaydediyor. 

Dolar kurundaki hareketlenmeyle beraber Merkez Bankası sıkılaştırma adımlarına başlamıştı. Haftalık repo ihalelerine ara vermiş, geleneksel yöntemli ihale düzenlemeye başlamış, Bankalararası Para Piyasası'nda bankaların borç alabilme limitleri gecelik vadede yapılan işlemler için yarıya düşürmüş ardından da BIST’teki repo imkanını kısıtlamıştı.

Merkez Bankası, dün açıkladığı PPK toplantı özetinde de önümüzdeki dönemde ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini yukarı yönlü etkilemeye devam edeceğini vurguladı.

Politika faizini yüzde 8,25'te sabit bırakan Merkez Bankası, örtülü faiz artışına devam ediyor. 16 Temmuz'da yüzde 7,34'e kadar gerileyen Merkez'in fonlama faizi, dün yüzde 10 ile çift haneye yükseldi. Faiz en son 19 Mart'ta çift hanedeydi. Banka, piyasaya verdiği TL'nin maliyetini artırıp ve miktarını azaltıp kurdaki artışı frenlemeyi hedefliyor. Fonlama faiziyle birlikte vatandaşın ve işletmelerin kullandığı kredilerin faizleri de yukarı doğru gidiyor.

TL’deki değer kaybının ve enflasyon beklentilerindeki bozulmanın önüne geçmek için Merkez Bankası (TCMB) örtülü faiz artışlarına devam ediyor.

Politika faizini yüzde 8,25’te sabit tutan TCMB, ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini (AOFM) dün itibarıyla yüzde 10’a çekti. Bu oran en son 19 Mart 2020’de çift hanedeydi.

TCMB'nin piyasaya verdiği TL’nin ortalama faizi 16 Temmuz'da politika faizinin 90 baz puan altına yani yüzde 7,34'e kadar gerilemişti. Ancak, bir hafta vadeli repo ihalelerini durduran banka, diğer fonlama kanallarını kullanarak ortalama fonlama faizini dün itibarıyla çift haneye yükseltti.

Piyasaya sağladığı fonlamada daha yüksek faizli geleneksel yöntem reponun payının artabileceğini hafta içinde belirten TCMB, bu yöntemle fonlama maliyetini yükseltmeye dün de devam etti.

Politika faizi olan yüzde 8,25’ten bir hafta vadeli repo fonlamasını durduran TCMB, gecelik vadede yüzde 9,75, bir haftadan uzun vadede ise yüzde 11’in üzerinde maliyetle piyasayı fonluyor ve böylece fonlama maliyetini yükseltiyor.