GL Platform tarafından Hendek Çok Amaçlı Fuar Alanı’nda düzenlenen fuarın ilk gününe, kadın çiftçilerin kıyasıya yarışı damga vurdu. Son iki yarışmacının berabere kaldığı yarışmanın sonucu kura ile belirlendi. Sakarya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Kadın Çiftçi Yarışması”nın galibi Adapazarı ilçesinden Rukiye Erdem oldu. Erdem, ödülünü Vali Ahmet Hamdi Nayir’ın elinden aldı. Açılışta sahne alan Sakarya Ticaret Borsası Özel Eğitim Uygulama Okulu öğrencilerinin ritm gösterisi ise ayakta alkışlandı.

“Tarımın önemi her geçen gün artıyor”

Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı şunları söyledi:

 “Sakarya Tarım ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı, sadece Tarım ve Hayvancılık ile ilgili değil aynı zamanda sektörümüze ait teknik ve teknolojik yenilikçilerinde tartışıldığı, görüşüldüğü ve katılımcılarına bu yönde gelişmelerin tanıtıldığı bir fuardır. Ülkemizde tarım sektöründe teknik gelişmeleri uygulamaya koymak, çiftçilerin gelirlerini yükseltmek, tarımsal piyasalarda istikrarı sağlamak, tarımsal ürün fazlalığını güvence altına almak ve tüketicileri sağlıklı ve uygun fiyatlarla tarımsal ürünlere ulaşımını sağlamak, tarımsal eğitimden geçmektedir. Şehirleşme oranının yaklaşık yüzde 75’lere yükseldiği ülkemizde tarımın ve kırsal kalkınmanın önemi her geçen gün daha fazla artmaktadır. Şehirleşme oranı yükseldikçe tarımsal üretim gerilemiştir. Çünkü kırsal kesimden kente göç tarım sektöründen kaçıştır. Kırsal kalkınmanın anahtarı tarımsal kalkınmadır. Kırsal kalkınma aynı zamanda kentleşme sorunlarını da azaltacaktır.”

"İlim, insanı temel almalıdır”

“Tarım ülkesi olan Türkiye buğday üretiminde Dünya’nın 11’inci ülkesidir ve Dünya’da buğday ihracatı yapan ilk ülkeler arasında maalesef yer alamıyor. Bu tabloyu değiştirmek hepimizin zorunlu görevidir. Eğer istersek bunu başarabiliriz. Ziraat Fakültelerimiz de donanımlı, beyaz önlüklü ve beyaz yakalı insanımızın artması ve tarım sektörüne girmesi tarım da verimliliği ve istihdamın büyümesi demektir. Sakarya Ticaret Borsası olarak diyoruz ki toprakla, köyümüzle,  yaylalarımızla, bilim insanlarımızın buluşması, akademisyenlerimizin odalardan çıkıp tarlalarda, köylerde, bağda, bayırda kaçınılmaz hale gelmiştir. İnsanı temel almayan ve insanlığa katkı sunmayan hiçbir ilimin değeri yoktur. Laboratuvarda kalan bilimsel çalışmalar insana ulaşmadığı sürece değer kazanmaz. Değerli katılımcılarımız tarım ve tarımsal faaliyetler Dünya’da sadece tarım sektörü çerçevesi içerisinde değil aynı zaman da gıda güvenliği, sağlıklı ve yeterli gıdaya erişimin güvencesi, sağlıklı gıdaya erişim hakkı gibi insan eksenli politikaların en güçlü özdeşi olarak değerlendirilmektedir.”

“Köyde çağa uygun yaşam cazibesi kalmadı”

“Hatta bunun bir adım daha ötesinde tarımsal üretim ve tarımsal faaliyetlerin içeriği artık ülkelerin ulusal güvenlik politikalarının önemli bir parçası olarak ülkelerin yönetsel faaliyetlerinde belirli rol oynamaya başlamıştır. Tarımın temeli Ziraat’tır. Dünya’da 2050 yılından sonrası için açlık savaşları üzerine stratejiler geliştiriliyor. Türkiye’de ve Dünya’da artan nüfus ve azalan tarım alanları tehlike sinyalleri vermektedir. Bu bağlamda bizlere çok iş düşmektedir. Kırsal kesimlerde 60 yaşın altında çiftçi kalmadı, yeni nesil gençler köyde kalmak istemiyor, köyde çağa uygun yaşam cazibesi kalmadı. Köyler de yaşamı geliştirmek için yaşam alanları oluşturularak köylerimizi dolayısı ile tarımı ve üretimi korumalıyız.” 

“Sakarya Ticaret Borsası olarak biz bu öneriyi de çok önemsiyoruz. Çocuklarımızı ilkokul çağında hatta kreş zamanında bilim ile buluşturalım, aynı zamanda çocuklarımıza tüketim yerine üretimi aşılayalım. Bilim; üretimdir, güçtür. Sakarya Tarım Ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı Fuarımızın bölgemize, sektörlerimize ve iş dünyasına hayırlı olmasını dilerim.” 

“Daha iyisini yapacak imkanımız var”

Açılış töreninde konuşan Vali Nayir, tarım ve hayvancılığın yeni teknolojilere ve gelişmeye muhtaç olduğunua dikkat çekerek “Dışarıya olan bağımlılığı azaltmak, üretimi daha verimli hale getirmek, nüfusu kırsalda tutabilmek için çiftçilerin mutlaka desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Nayir “Daha iyi üretim yapmak için hepimiz çiftçinin yanında olmalıyız. İnanıyoruz ki biz gerekli destekler sağlandığında daha iyisini yapacak imkanlara sahibiz” diye konuştu. Vali Nayir, fuarların üreticiyi yeniliklerle buluşturduğunu da ifade ederek "Daha iyiye ulaşmak için gereken tüm etkenler fuarlardadır ve fuarlar tüm ülkenin geleceğini belirler. Sakarya da tarım ve hayvancılıkta Türkiye'nin geleceğidir” dedi.

Güvenli gıdanın anahtarı "tarım"

Fuarın "yeni fikirlerle çiftçinin ufkunu açtığını" söyleyen Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu da hedeflerinin çiftçiyi teknolojiyle buluşturmak olduğunu belirtti. Babaoğlu "Üretim odaklı projelerin hayata geçirilmesi adına her zaman üreticinin yanında olmaya devam edeceğiz. Kurduğumuz Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü de tarıma verdiğimiz önemin en büyük kanıtıdır. Hepimizin hedefi sürekli büyüyüp gelişen Sakarya” dedi.

"Silah vermeyen gıda da vermez"

Sakarya Ziraat Odası İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar ise Türkiye'nin üretmek zorunda olduğuna dikkat çekti. Bayraktar “Kimin dost, kimin düşman olduğunun belli olmadığı bir dönemden geçiyoruz. Bilin ki şimdi silah vermeyen, ileride gıda da vermeyecek. Bu yüzden ülke olarak, devlet olarak gerekli desteklerle üreticiye sahip çıkmalıyız. Üretici kazanırsa, Türkiye kazanır. Bunun için de çiftçilerimize destek çıkmak zorundayız” dedi. TOBB Başkan Vekili Ayhan Zeytinoğlu, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bedrullah Erçin, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Erhan Fidan da fuarın tarım ve hayvancılık sektörünün tüm aktörlerine "bolluk" getirmesini diledi.

Konuşların ardından tüm protokol sahnede kırmızı kurdeleyi keserek fuarın açılışını gerçekleştirdiler. Protokol fuarda firmaların standını gezdiler. 130 firmanın katıldığı fuar 4 gün boyunca ziyaretçilere kapıları açık olacak 27 Ekim Pazar günü akşamı fuar sona erecek.