Türk giyim-tekstil şirketi Sarar Giyim, yüzde 15-20 oranında küçülmeye gidiyor. Sarar Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar, emekli işçiler yerine genç insanlar almak için küçüldüklerini belirtti ve küçülmenin ‘ayıp olmadığı’ yorumunda bulundu. Cemalettin Sarar imzasıyla işçilere gönderilen yazıda, ‘genel giderlerin fazlalığı, ihracat siparişlerinde yaşanan düşüşler ve işgücü fazlalığı ile artan maliyetler’ sonucunda personel azaltımına gidileceği duyuruldu.

Sarar, Bloomberg HT televizyonuna yaptığı açıklamada, “Biz şimdi yüzde 15-20 küçülüyoruz, niye küçülüyoruz? Bunun sebebi şu; emekli işçiler var bizde çalışan, onları çıkartıyoruz, onların yerine daha genç insanlar almak için küçülüyoruz” dedi. Markaya ait bazı mağazaların kapatılmasıyla ilgili de konuşan Sarar, bunun ‘kirası pahalı olan yerlerden çıkmaktan ibaret olduğunu’ kaydetti.

TOPLU TAZMİNAT ÖDENMEYECEK

Cemalettin Sarar ayrıca, çalışanlarına toplu işten çıkarmalar olacağını ifade eden bir yazı gönderdi. Yazıda, “İşçilik maliyetlerimiz ile genel giderlerimizin fazlalığı ve ihracat siparişlerimizde yaşanan düşüşler sebebiyle maliyetlerimizin artması, yapılan üretimin ve siparişlerin azalmış olması karşısında ortaya çıkan işgücü fazlalığı ile üretim yapmayı ekonomik olarak sürdürebilmemiz mümkün görünmemektedir” ifadeleri yer aldı.

“Bugüne kadar bütün şartlarımızı zorlayarak bu noktaya geldik” denilen yazıda, yönetim kurulunca alınan karar doğrultusunda üretim, üretime bağlı birimler, kesim, yönetim, depolar, muhasebe, personel, temizlik, bakım, sosyal hizmetler, makine bakım kadrolarından personel azaltımına gidileceği duyuruldu ve işten çıkarmalarda önceliğin, kendi isteği ile işten ayrılmak isteyenlere verileceği kaydedildi.

Yazıda kıdem ve ihbar tazminatlarının toplu ödenmeyeceği. 6 taksitle ödenebileceği de belirtildi: “İlk taksit 10 bin TL ve takip eden taksitler 5 bin TL’den az olmamak üzere toplam 6 taksitte ödenebilecektir. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 29’uncu maddesi gereği yapılan toplu çıkışlarda çıkan personel İŞKUR’un işsizlik maaşından faydalanılabilecektir.”