Tarım ve Orman Bakanlığı, “taklit-tağşiş yapıldığı” veya “ilaç etken maddesi ilave edildiği” tespit edilen, 229 firmaya ait 386 ürünü, bakanlığın internet sitesinden kamuoyuna duyurdu.

Bakanlığın açıklamasına göre, bu alanda ilk kamuoyu duyurusunun yapıldığı 2012 yılından bu yana 1443 firmaya ait 3202 üründe taklit, tağşiş yapıldığı veya ürüne ilaç etken maddesi ilave edildiği belirlendi.

Bakanlığın son duyurusuna göre, iki firmanın enerji içeceğinde, dört firmanın ginsengli gazlı içeceğinde, 12 firmanın da çikolatasında “sildenafil” bulundu. Sildenafil, penis sertleşmesi bozukluğuna karşı kullanılan ilaçların etken maddesi.

Öte yandan, yapılan incelemeler sonucu, çoğu Bursa’dan 27 firmanın pazarladığı zeytinyağında zeytinden elde edilmemiş yağ bulundu, biri dışında hepsi Karadeniz bölgesinde faaliyet gösteren dokuz çay üreticisinin ürünü “siyah çay”da “boya” tespit edildi. Üç firma, içine şeker kattıkları balı “süzme çiçek balı” diye satıyor. Bu firmalardan biri, adına  “çiftlik” sözcüğünü de ekleyip,  web sitesinden “doğal ürün sattığını” iddia ediyor. Onlarca firmanın kırmızı et ürününe (kıyma, köfte, sucuk vs), pide ve lahmacun harcına sakatat, kanatlı eti, tek tırnaklı hayvan eti, at eti katıldığı görülürken, domuz etinin de dana eti diye pazarlandığı tespit edildi. Onlarca firmanın da nişasta, bitkisel yağ ve süt yağı dışındaki yağlar ile tereyağ, peynir ve yoğurt üretip sattığı ortaya çıktı.

Bakanlığın açıkladığı, Sakarya'dan firmaların da bulunudğu  taklit-tağşiş yapan firma listesine ulaşmak için TIKLAYIN