Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi (SASGEM) tarafından “Görsel ve Yazılı Medyada Gıdalar Hakkında Bilgi Kirliliği” adlı konferans düzenlendi.
SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen konferansa SAÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Zehra Ayhan konuşmacı olarak katıldı.
Tavuk üretiminde hormon kullanımı iddialarına da değinen Prof. Dr. Ayhan, “AB ülkelerinde ve dünyada olduğu gibi ülkemizde de kanatlı hayvan yetiştiriciliğinde hormon kullanılmamaktadır. Türkiye’de hormon kullanımı, imal edilmesi, bulundurulması ve satılması da yasaktır. Hormon ucuz bir madde olmadığından, uygulanması ekonomik açıdan rasyonel değildir. Kullanımı durumunda ise üretim maliyetlerini birkaç misli artıracaktır. Ayrıca kanatlı eti yetiştiriciliğinde büyüme ve gelişme amaçlı antibiyotik kullanımı da ülkemize 2006 yılı Ocak ayından itibaren tamamen yasaklanmıştır. Bu tarihten beri antibiyotikler kanatlı hayvanlarda sadece tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Tavuklar, antibiyotik verildikten sonra antibiyotiğin vücuttan arınma süresi boyunca kesilemez. Dolayısıyla etleri tüketime sunulmaz” şeklinde konuştu.


“SORGULAYIN”
Medyada yer alan bilgilere sorgulamadan inanılmaması gerektiğine dikkat çeken Ayhan, bilgiyi veren kişinin uzmanlık alanının o konu hakkında yeterli olup olmadığının sorulması gerektiğini anlattı. Açıkta satılan ürünlerin tüketilmemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Ayhan, “Ambalajı yırtılmış ve patlamış ürünleri tüketmemeye dikkat edilmelidir. Güneşe maruz kalmış ambalajlı gıdalar satın alınmamalıdır. Şekerli gıda ve içecek tüketimi sınırlanmalıdır. İçeriğinde potasyum sorbat, sodyum benzoat ve nitrit gibi ‘koruyucu madde’ olan gıdalar kesinlikle tüketilmemelidir. Yeterli ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Beslenme rastgele yapılabilecek bir iş değildir. Her şey zehir haline gelebilir” ifadelerini kullandı.