Emekli Sen Sakarya Şubesi Başkanı Günay Şentürk, yaptığı yazılı açıklamada . hayatını kaybedenlerin hepsinin emekli ve yaşlı olduğuna işaret ederek, *Bir canımızın daha kaybedilmesine tahammülümüz yoktur. Bu taleplerimiz salgını önleme ve zararlarını azaltma noktasında değerlendirilmeli ve bir an önce Sendikamızla ortak bir  çalışma içine girilmelidir” dedi.

Sorumluluk almaya hazırız

Emekli Sen olarak ellerinden geleni yapmaya ve sorumluluk almaya hazır olduklarını ifade eden Güneş Şentürk, şunları kaydetti:
“İlgililerin  Koronavirüs salgını üzerine yaptıkları bütün açıklamalarda,  yaşlıların, emeklilerin  ve kronik hastalık taşıyıcılarına karşı kullanılan dilin  incitici dışlayıcı  ve onur kırıcı olduğunu belirtmek isteriz. İlgililerin bu dili terk etmesi arzumuzdur.‘’yılkı Atı ‘’ muamelesi görmek istemiyoruz.Bu salgında en çok risk altında olduğumuzun bilincindeyiz ve gerekeni yaptığımızı, ‘’Fiziki Yakınlık’’ mesafemizi koruyarak ,’’sosyal yakınlaşmanın’’  önemli ve gerekli olduğunun da bilincindeyiz.”

Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve ilgili kurumların yapacağı yardım ve destek organizasyonlarında bulunmayı ve görmeyi amaçladıklarını ifade eden Şentürk, şu ana kadar hiçbir Emekli Sen üyesine yadım ulaşmadığını da sözlerine ekledi.

 Şentürk, taleplerini ise şöyle sıraladı:

  • -Sağlıkta özelleştirme uygulamalarından bir an önce vazgeçilmeli, koruyucu hekimlik tekrardan bütün kurumlarıyla oluşturulmalıdır.
  • -Özel hastaneler kamu denetimine alınmalıdır.
  • -Salgının etkilediği, alanlar, mekanlar, semtler ve şehirler ile hastanelerde kaç kişinin teşhis konularak tedavi edildiği ve hangi hastanelerde olduğu açıklanmalıdır.
  • -Emekli, yaşlı ve kronik hastalar için gerek teşhis gerekse de tedavi sürecinde katkı payı alınmamalıdır..
  • -Salgın süresince emeklilerin elektrik, su ve ısınma giderleri merkezi yönetim ya da yerel yönetimlerce karşılanmalıdır.
  • -Evden çıkmaması önerilen yaşlı ve emeklilerin sağlıklı beslenebilmeleri için  ilgili birimlerce  hiç kimseyi ayırmadan ,kayırmadan  sağlıklı bir şekilde gıda  ve destek yardımı  emeklilerin ve yaşlıların evlerine teslim şeklinde olmalıdır.
  • -Toplu taşıma araçlarının salgın için taşıdığı olumsuzluk açıktır. Bu nedenle emekli ve yaşlıların ulaşım ihtiyacı,  steril araçlarla kişiye özel sağlanmalıdır.
  • -Emekli maaşının yetersizliği nedeniyle ikinci bir işte çalışmakta olan emekliler salgın süresince ücretli izinli sayılmalı ve maaşları devlet tarafından ödenmelidir.
  • -Ülkemizde ki her emekliye “sağlık desteği” olarak salgın tedbirlerinin devam ettiği sürece aylık 2000 tl destek ödenmelidir.
  • -Emekli ve yaşlıların kamu ya da özel ayrımı yapılmaksızın salgın süresince sağlık hizmetlerine erişimi merkezi idare ve yerel yönetimler tarafından sağlanmalı ve sağlık hizmetleri için hiçbir şekilde katkı payı alınmamalıdır.
  • -Bütün ATM ler ortaklaştırılmalı, bunun için herhangi bir ücret ödenmemelidir.
  • -Bu süreç sonunda kimsenin işten çıkarılmayacağı ve gelir kaybına uğramayacağı yetkililerce açıklanmalıdır.