DİSK-AR'ın raporunda "TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarını artık ayın 15'inde değil 10'unda açıklıyor. Bu biçimsel değişiklik dışında istihdam ve işsizlikte cephesinde değişiklik yok. İşsizlik artıyor, istihdam düşüyor. Ekonomi yeni iş yaratamıyor!" denildi.

Rapordaki tespitler şöyle:

İşgücüne katılım oranı yerinde sayarken, işsizlik artmaya ve istihdam daralmaya devam ediyor. Ekonomik krizin başladığı 2018 Ağustos ayından bu yana istihdam 975 bin kişi azaldı. Aynı dönemde işsiz sayısı 726 bin kişi arttı. İstihdam ve işsizlikte kriz devam ediyor.

Dar tanımlı işsiz sayısı 4 milyon 396 bine yükselirken, geniş tanımlı işsizlik 7 milyonun üzerinde. Türkiye ekonomisi yeni iş yaratamıyor, tersine var olan işler azalıyor. Ekonomide işler iyiye gitmiyor

İşsizlik kronikleşirken işsizler ümitsizleşiyor. Son bir yılda bir yıldan fazla süredir iş arayanların oranı yüzde 37, 9-11 aydır iş arayanların oranı yüzde 68 arttı. İş bulma ümidini kalmayanların sayısı yüzde 38 artarak 668 bine yükseldi.

Toplam işsizlerin yüzde 29,3’ü 15-24 yaş arası gençlerden oluşuyor. Tarım dışı kadın işsizliği ise yüzde 21’in üzerine çıktı. Genç kadın işsizliği yüzde 32'ye yaklaştı.