Okulların Covid-19 salgınını önleme amaçlı tatil edilmesinin ardından anne-baba çalışan velilerin küçük çocuklarına kimin refakat edeceği konusu gündeme geldi.

Okulların tatil edilmesi doğru bir karar olarak değerlendirilirken, çalışan aileler açısından bir mağduriyet yaratacağı da bir diğer görüş.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu çalışan veliler için ücretsiz ebeveyn izninin getirilmesi yönünde görüş bildirerek, "Okulların ve kreşlerin tatili süresince çalışan anne babalardan birine ücretli korona izni verilmelidir. Ücretli izin kararı gecikmeden alınmalıdır" dedi.

Eğitimci Prof. Selçuk Şirin ise sosyal medya hesabından yazdığına göre "Ebeveyn gözetimi olmadan milyonlarca çocuğu evlere hapsetmek, onları virüsten çok daha riskli bir ortama zorlamaktır" görüşünde.

"Okullarda hijyen sorunu da ciddi boyutlarda"

Veli-Der Başkanı İlknur Kaya Bahadır ise anne ve babanın çalıştığı ailelerde dönüşümlü izin yapılması gerektiğinin görüşünde. bianet'e konuşan Kaya-Bahadır, özellikle kamu okullarındaki hijyen sorununun ciddi boyutlarda olduğunu hatırlatarak, veliler arasında okul tatili kararının olumlu karşılandığını aktardı:

  • "Vaka açıklandıktan sonra, okulların hijyeni göz önünde bulundurularak, tatil kararını doğru buldu veliler. Ama bu ailelerin çocukları tatilde ne yapacak? Aileler çalışıyor sorusu ortada duruyor şu an. Zaten bir yarı yıl tatili olacaktı. Önceden belirledikleri planları öne çekebilenler çekecek. Ama bunu planlayamayanlar da olacaktır.
  • Bu noktada iki ebeveynin çalıştığı durumlarda belgelemek kaydıyla dönüşümlü olarak bir hafta biri, bir hafta diğerine izin verilmesi gerekir."
  • Ekonomik Sosyal Konsey acilen toplanmalı
  • DİSK Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu koronavirüs salgınına karşı işçileri korumak için alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı:
  • Hijyen ve ısınma bu virüsten korunmanın şartlarındandır. Her eve belli bir miktar içme suyu ve doğalgaz parasız olarak sağlanmalı, geçmiş borçlar nedeniyle su ve doğalgaz kesintileri yapılmamalı ve kesilmiş olanlar derhal açılmalıdır.
  • Korona virüsü özellikle yaşlı nüfus için hayati bir tehlike yaratmaktadır. Bu yaş grubunun daha iyi beslenerek korunabilmesi için, emekli maaşlarına belirli bir süre ek korona desteği verilmeli, emekli maaşları bu süre zarfında 3 bin liranın altında olmamalıdır.
  • 65 yaş üstü yaşlılık aylığı alan kişilere de ek korona desteği ödenmelidir.
  • Genel olarak çalışma yaşamında konuya dair alınması gereken önlemlerle ilgili olarak işçi, işveren ve hükümet tarafının bir araya geldiği ekonomik sosyal konsey acilen toplanmalıdır.