Sakarya'nın Serdivan ilçe belediyesi’nin vizyon projelerinden Cadde 54 inşaatında işten çıkartılan ve haklarını alamadıkları gerekçesiyle yaklaşık 40 gündür inşaat önünde eylem yapan 3 işçi, Belediye Başkan Yardımcısı Selvet Karaoğlu ile görüşüp, taleplerini dile getirdiler.

5 AYLIK MAAŞ VE MESAİLER

Beş aylık maaşları, mesai ücretleri, kıdem ve ihbar tazminatları karşılanmadan “işe gelmedikleri” iddiasıyla noter ihtarnamesi gönderilerek atıldıklarını belirten işçiler, “Bize (malzeme yok) deyip bir süre ara vermemizi söylediler. Ardından hesaplarımıza cüzi miktarda bir para yatırıp ilişkilerini kestiler. Bizim işe gelmeme gibi bir durumumuz yok. İşveren yalan beyanda bulunuyor. Bu durum SGK sicilimizi olumsuz etkiliyor. İşsizlik maaşı bile alamıyoruz” ifadelerini kullandılar.

Başkan Yardımcısı Selvet Karaoğlu, ellerinden geleni yapacaklarını ancak kesin çözüm için yetkili olmadıklarını, zira proje sözleşmesinde işçi hakları ve çalışma koşulları konusunda bir madde bulunmadığını, bunun tamamen yüklenici firmalara ait bir sorumluluk olduğunu kaydetti.

‘ORTA YOL BULMA SÖZÜ’

Karaoğlu, “Biz belediye olarak sadece işin başlangıcında ve sonunda varız. Yeri tahsis ettik, proje taslağını oluşturduk ve yüzde 35 karşılığında yüklenici firmalarla anlaştık. Orada çalışan işçilerle ilgili kendimizi sorumlu hissetmedik, sözleşme metninde de buna dair bir madde yok” dedi.

Proje hazırlanırken işçileri hesaba katmadıklarını, sözleşme maddelerine işçilerin sicili, sayısı, hakları gibi bilgilerin önceden işlenmesini gerektiğini belirten Karaoğlu, “Bundan sonra yapacağımız işlerde işçi hakları konusunda duyarlı olacağız” diye konuştu.

Selvet Karaoğlu, Deniz Mimarlık adlı taşeron şirket ile konuşup bir orta yol bulmak için harekete geçeceğini belirtti. (Sinan Can KILIÇ)