Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Arzu Çerkezoğlu, işsizliğin ücretleri düşürerek değil, üretime dayalı ekonomik model ve güven veren, kalıcı ve istihdam yaratacak ekonomik politikalarla mümkün olacağını söyledi. Çerkezoğlu, asgari ücretin gerçek bir geçim ücreti olması gerektiğini savundu.

Arzu Çerkezoğlu, Tekirdağ’da yaptığı açıklamada, son günlerde hükümet ve işveren temsilcilerinin ‘asgari ücret çok artarsa işsizlik daha da artar” şeklindeki söylemine tanık olduklarını belirterek, bunun çözüm olmadığını belirtti. Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kıran bir işsizlik olduğunu ve ülkenin geleceğini tehdit eden unsun haline geldiğini ifade eden Çerkezoğlu, her üç gençten birinin, hatta iki gençten birinin işsiz olduğuna işaret ederek, “İşsizliği önlemenin yolu ücretleri düşürmek değildir. Ücretleri baskılayarak işsizliği önleyemezsiniz. Tıpkı işverenlere teşvik vererek önleyemediğiniz gibi” dedi.

ASGARİ ÜCRET GERÇEK GEÇİM ÜCRETİ OLMALI

İşsizliği önlemenin çok temel yapısal çözümleri olduğunu, bunların üretime dayalı ekonomik model ile kalıcı, güven veren ve istihdam yaratan ekonomik politikalar olduğunu dile getiren Çerkezoğlu, özetle şunları kaydetti:
“Kamu istihdamı artırılmalıdır, çalışma saatleri düşürülmelidir, yıllık izinler kullandırtılmalıdır, kadınların çalışmasının önündeki engel kaldırılmalıdır. İşsizliği çözmek istiyorsanız atmanız gereken adımlar bunlardır. Ücretleri düşürerek, asgari ücreti açlık sınırının çok daha altına çekerek işsizliği önleyemezsiniz. Bu olsa olsa gelir dağılımı adaletsizliğini daha derinleştirecek sonuç yaratır ki ülkenin geleceğini karartmak anlamına gelir.

Yıllar içinde uğradığı bütün kaybın giderildiği, enflasyon karşısında, dolar karşısında ve altın karşısındaki gerilemelerin kaldırıldığı, milli gelir beklentilerinin hesaba katıldığı, büyümeden payımızı aldığımız gerçek bir geçim ücreti olması gerektiğini söylüyoruz. Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını gerektiğini ve net olarak hesaplanması gerektiğini söylüyoruz.”