Koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren Genel Cerrah Doktor Salih Cenap Çevli’nin ailesi hastaneye maddi ve manevi tazminat davası açarak Covid-19’un iş kazası sayılması için adım attı.

İstanbul’da bulunan özel bir hastanede ameliyat ettiği hastadan koronavirüs bulaşan ve geçen ay yaşamını yitiren Genel Cerrahi Uzmanı Doktor Salih Cenap Çevli’nin ailesi, Covid-19’un iş kazası kapsamına alınması için harekete geçti.

Ailenin avukatlığını üstlenen Sami Narter, İstanbul Bakırköy Adliyesi İş Mahkemesi’ne, Dr. Çevli’nin Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirmesinin iş kazası olduğunun tespiti ve manevi tazminat davası açtı. Narter'in verdiği bilgiye göre, Doktor Çevli’nin yaşamını yitirmesinin ardından, SGK tarafından yayınlanan genelge nedeniyle, hastalığı ve ölümü ile ilgili olarak işvereni tarafından iş kazası veya meslek hastalığı bildirimi yapılmadı. Doktor Çevli ve onun gibi koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren çalışanların aileleri herhangi bir sosyal sigorta yardımından yararlanamıyor.

Narter, Doktor Çevli’nin ölümünün iş kazası ve iş hastalıkları kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini vurgularken, davanın kazanılması durumunda diğer çalışanlar ve ailelerinin haklarının verilmesi açısından emsal teşkil edeceğini bildirdi.

Sami Narter dava gerekçesini ise şu sözlerle özetledi:

“Bizim mevzuatımıza göre iş kazası, işyerinde veya işin yürütümü nedeniyle meydana gelen, ölüme sebebiyet veren veya vücut bütünlüğünü ruhen ya da bedenen engelli hâle getiren olaydır. Yayınlanan genelgelerde burada bahsi geçen 'olay' kavramı yanlış yorumlanarak 'aniden ortaya çıkan ve gözle görülebilir bir olay' olması halinde kaza sayılabileceği iddia edilmektedir. Bu yorum hatalıdır. Örneğin, işyerindeki bir gaz sızıntısı kişiyi birkaç saat içerisinde zehirleyebilir. Bu zehirlenme ne çarpma, vurma, düşme türü aniden meydana gelen bir olaydır ne de gözle görülebilir bir olaydır. Fakat bu olay bir iş kazasıdır. Bizim açtığımız davada da doktorun ölümü bize göre iş kazasıdır. Orada da gözle görülemeyen ve çarpma, vurma, düşme türü aniden meydana gelmese de kişiye bulaşan bir virüs mevcuttur. Bu ve benzeri sağlık çalışanları açısından Covid-19 hastalığı iş kazasıdır.

SGK’nın Covid-19 nedeniyle vefat eden sağlık çalışanlarının ölümünü iş kazası saymamasının hukuk faciası olduğunu vurgulayan Narter, sadece sağlık çalışanlarının değil Doktor Çevli ve ailesi gibi benzer durumdan mağdur olan bütün çalışanların ailelerinin de yargı yoluna başvurarak haklarını alabilecekleri uyarısında bulundu.

Çevli ölmeden önce sosyal medya hesabı üzerinden, "Hâlâ koruyucu giysimiz yok. Alkolden ellerimiz hışır oldu. Bulaşma korkusuyla yemek yiyemez olduk. Evde çocuklarımıza sarılmaya korkuyoruz. Bizi kim koruyacak" diye yazmıştı.