Son olarak 4 yıl önce toplanan Türkiye Çalışma Meclisi’nin mayıs ayı içinde toplanması gündemde. Dünya gazetesinin haberine göre, toplantıda kıdem tazminatı sisteminde yıllardır yapılmak istenen değişiklikler de ele alınacak.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Kıdem tazminatı bitmiş bir tartışmadır, kapanmış bir defteri yeniden açmanın kimseye faydası yoktur. Çalışma Meclisi’nde tartışılması gereken krizdir” dedi.

Kamu kurum ve kuruluşları, işçi ve işveren kuruluşları, memur sendikaları ve bilim insanlarının katılımıyla şura biçiminde çalışan Türkiye Çalışma Meclisi, 11’înci toplantısını Aralık 2015’te Ankara’da gerçekleştirmişti. Meclis’in mayıs ayında yapılacak 12’nci toplantısında kıdem tazminatı sisteminin ele alınması bekleniyor. İstihdam seferberliği ve teşvik politikalarının da bu toplantıda gündem maddelerinden olacağı belirtiliyor.

HENÜZ DAVET ALMADIK

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, BirGün’e yaptığı açıklamada, henüz Çalışma Meclisi’nin toplanacağına dair bir bilgi ya da davet almadıklarını belirtti. Çerkezoğlu, “Biz Çalışma Meclisi ve Ekonomik ve Sosyal Konsey gibi mekanizmaların işletilmesi gerektiğini her zaman söylüyoruz. Özellikle Ağustos 2018’de içinde girdiğimiz ekonomik krizle birlikte eylül ayından itibaren bu mekanizmaların işletilmesi ve tüm tarafların katılımıyla krizden işçi ve emekçilerin nasıl korunacağına dair politikaların oluşturulması için hükümete bu yönde çağrı yapıyoruz” dedi.

GÜNDEM KRİZ OLMALI

Toplantıda kıdem tazminatının da gündeme geleceği iddialarını da değerlendiren Çerkezoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Kıdem tazminatı gibi bitmiş bir tartışmayı gündeme almanın, kapanmış bir defterin yeniden açılmasının kimseye bir faydası yoktur. Ne işçi örgütlerinin ne de işveren örgütlerinin kıdem tazminatının fona devredilmesine onayı var. Bu konuda tavrımız nettir, kırmızı çizgimizdir. Yapılması gereken, Çalışma Meclisi’nde krizin ortaya çıkarttığı işsizlik, yüksek enflasyon gibi yakıcı etkilerin, bu etkilerden işçileri emekçileri koruyacak önlemlerin tartışılması, bu yönde politikalar üretilmesidir. Konuşulması gereken budur.”