Tüm Emekliler Sendikası (Tüm Emekli Sen) Sakarya Şube Başkanı Günay Şentürk, koronavirüs salgını sürecinde emekliler ile yaşlıların en fazla mağdur olan kesimlerin içinde yer aldığını belirterek, daha önce dile getirdikleri sorunların çözümü için hiçbir adım atılmadığını kaydetti.

Günay Şentürk, "İlgililere ve yetkililere  bir kez daha sesleniyoruz" diyerek, daha önce dile getirdiği sorunları yeniden gündeme taşıdı.
Güney Şentürk'ün açıklaması şöyle:

"Biz emekliler ve yaşlılar olarak  Covit 19 salgınına karşı en duyarlı davranan kesim olduk . Yaklaşık olarak 45-50 gündür evimizden çıkmadık . Bu davranışımızla, kendimize olduğu kadar çevremizdeki sevdiklerimize de  hastalığın bulaşmasını engelledik. 

Bu süreçte birçok mağduriyet yaşadık, yaşamaya devam ediyoruz;

SAĞLIK SORUNLARI

Bilimsel açıklamalar göstermektedir ki,  bu kadar uzun süre  evde ve hareketsiz kalan yaşlılarda hayati riskler oluşmaktadır. Şöyle ki;

  • -Kalp ve damar hastalıklarını tetiklenmesi,  bu nedenle kalp damarlarında daralma ve tıkanıklık...
  • -Kalp kaslarında  yüzde 20 oranında  kas erimesi...
  • -Kalp kaslarında ve eklem bölgelerinde kireçlenme, kalp atım hızının artması, kan yağlarının artması...
  • -İyi  huylu kolesterolün düşmesi, damar yaşlanması,tansiyon yükselmesi,
  • -Kalsiyum eksikliğinden kemik kırılmalarının artması, kıkırdak bölgelerinin aşınması ve ağrılı bir hale dönüşmesi...
  • -Göğüs kafesinin esnekliğinin azalması ve akciğere oksijen geçirgenliğinin azalması..     

Bütün bu rahatsızlıklar, hareketsiz yaşamın insan psikolojisine etkisi ve stres yüklenmesi nedeniyle sindirim ve dolaşım siteminde  meydana gelecek hastalıklardır.

SOSYAL İHTİYAÇLAR

Bu acil sağlık sorunlarımız yanında bir de, ‘’Evde Kal’ kuralına en sadık kalan biz emekliler ve yaşlılar, sosyal ihtiyaçlarımızı tam anlamıyla karşılayamadık. Şöyle ki;

  • İnternet ve telefon yoluyla  ilgili kurumlara yeterince ulaşamadık.
  • Maaşlarımızı  alamadık, acil ihtiyaçlarımızı karşılayamadık.
  • Bankalara olan borçlarımızı ve faturalarımızı zamanında ödeyemedik. Belli ki faizli ödemek zorunda kalacağız.
  • Yukarıda saydığım mağduriyetleri yaşayan  emekliler ve yaşlılar  yetkililerden  acilen çözüm beklemektedirler . 
  • Sakarya'da ölüm yardımı alan, malülen emekli olan, yaşlı maaşı alan ve ssk’dan emekli olanların sayısı yaklaşık olarak 410 bin kişi. Bunların  Bağ-Kur emeklisi, Emekli Sandığı emeklisi  sayısı ortalama olarak 180 bin. Yaşlıların yüzde 18'i tek başına yaşıyor. Bu yaşlı ve emeklilerin yüzde11,6’ sı aktif olarak  ve kayıt dışı  çalışıyor.

4 SAATLİK İZİN YETMEZ

Sakarya'daki kamu yetkililerine bu tabloyu sunuyorum. Hiç de iç açıcı olmayan  bu tabloda mağdur olan ve olmaya devam eden biz yaşlılar ve emekliler için hazırladığınız bir sağlık ve sosyal yardım paketi var mı? Bizlere 4 saat sokağa çıkabilirsiniz (10 Mayıs Pazar günü) diyorsunuz ama maskesiz sokağa çıkmak sakıncalı değil mi, sakıncalı ise hani bizim maskemiz? Pazar günü maskemizi nereden alacağız? Pazar günü ihtiyaçları birikmiş yaşlılar ve emekliler bu ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaklar.  Günlerdir evinde oturmakta olan bir yaşlımız evinin etrafında topaç gibi dönerken, yaşanacak bir sağlık sorunu karşısında aldığınız bir tedbir var mı? Bizler bu özensiz, plansız ve insan değerini önemsemeyen bir uygulamayla, gönül rahatlığı ile nasıl sokağa çıkacağız. 

Sağlık ve güvenli ortamın hazırlanmasını acilen bekliyoruz. 
Bunun için ; Psikolojik destek programları istiyoruz.  
Evde kaldığımız sürede,yaş guruplarına göre yapabileceğimiz egzersiz programlarnı (modellemeli ve açıklayıcı el broşürlerinin evlerimize dağıtılmasını) bekliyoruz.
Kurbanlık koyun riski taşımayan  güvenilir ortamlarda  sosyalleşme alanları ve  programları istiyoruz. 
Sağlık sorunları oluşacak yaşlı  büyüklerimize evlerinde sağlık destek tarama programları istiyoruz.
Hastahanelerde göstermelikten öte, gerçekten yaşlılarımıza ve emeklilerimize öncelik verilmesini istiyoruz.
Hastane katkı payı, ilaç katkı paylarının kaldırılmasını istiyoruz      
Covid 19 nedeniyle evine ekmek götürmek zorunda olan ama bu süreçte işsiz kalan emeklilerimize (5 bin emekli) gıda ve nakdi yardım yapılmasını bekliyoruz. 

 Biz emekliler  ve yaşlılar olarak bu ülkede hak ettiğimiz yeri ve değeri biliyoruz. Yetkililerinde bunu algılamasını bekliyoruz. Herkes için sağlık  ve güzel yaşam önemlidir. Bizim için de öyle