Tüm Emekliler Sendikası Sakarya Şube Başkanı Günay Şentürk, 'Promosyon bir lütuf değil, haktır' başlığıyla yaptığı yazılı açıklamada, emeklilerin maaş promosyon oranlarının SGK  ile Bankalar Birliği arasında yapılacak olan protokolle belirleneceğini hatırlattı.
Emekli maaşları için yarışan bankaların promosyon görüşmelerinde ‘Para yılda 24 gün duruyor promosyonu ona göre belirleyelim’ tezini öne sürdüğünü ifade eden Şentürk, "Bankaların en çok ileri sürdükleri tez , "Emekliler paralarını hemen çekiyor, bu yüzden kazanamıyoruz." Burada ortaya çıkan rakam ise 2 gün. Yani emekliler maaşlarını ortalama 2 gün içinde çekiyor. Bu da yılda 24, üç yılda 72  gün yapıyor. Buna göre de bir hesap yapılıyor ve emekli başına asla kabul edilemeyecek rakamlar çıkıyor" dedi.

Şentürk, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

BİRBİRLERİYLE YARIŞIYORLAR
"Bankaların, emeklilerin  maaşlarını ödemek için kıyasıya yarış içindeler. Birçok banka bu konuda kampanyalar düzenliyor ve altından bedava hizmete, nakit paradan hediye puana kadar tekliflerde bulunuyor. Çok sıkı bir rekabet söz konusu. Çünkü yaklaşık 13 milyon emekli ve  yakınlarının  maaşları ile sağlık ödemeleri  toplam  miktarı, devasa bir pasta oluşturuyor. Bankalar bu pastadan  en büyük payı alma yarışındalar

Peki bankalar maaşlarımızdan nasıl kazanç sağlıyorlar?

  •  Bankalar emeklinin maaşının hesaplarda durmasıyla değil, onlar üzerinden sattıkları ürün ve hizmetlerle kazanıyor: Bunlardan bazıları şöyle,
  •  Maaşlar hesapta kalıyor ve banka parayı kullanıyor.
  •  Emeklilere kredili mevduat hesabı açılıp faiz alınıyor.
  •  Emeklilere kredi kartı veriliyor faiz ve komisyon geliri elde ediliyor.
  •  Otomatik ödeme talimatlarıyla fatura kazancı elde ediliyor.
  •  Emeklilerin maaşı garanti olduğu için risksiz kredi veriliyor faiz kazancı oluyor.
  •  Kredilerde sigortalar yapılarak kazanç elde ediliyor.
  •  Emeklilerin yakınları da potansiyel müşteri olarak o bankaya geliyor, bankların çeşitli  ürünlerini ….vs kullanıyor.    
  •  Kart aidatı parası alınıyor.
  •  Emekliler ve yakınları BES müşterisi yapılıyor.
  •  ATM'lerden para çekme ücreti alınıyor.
  •  Havale EFT ücretleri tahsil ediliyor……Vb.


NELER TEKLİF EDİLİYOR?
Promosyon ödemeye yanaşmayan bankalar emekli maaşlarının kendi şubelerine taşınması için, nakit ödemeye kadar her türlü imkânı kullanıyor. İşte bankaların farklı teklifleri:

  •  Emeklilerden hesap işletim, EFT, havale ücreti alınmıyor.
  •  Belli yıl maaş alma taahhüdüne altın.
  •  Kredi kartlarına puan karşılığı para aktarımı.
  •  Kiralık kasa indirimi.
  •  Kredi kartlarına yıllık ücret muafiyeti.
  •  ATM'den tek defada çekim olanağı sağlanması için nakit sınırı uygulanmaması.
  •  Çeşitli mağaza alışverişleri ve bilişim aboneliklerinde indirim.

BU ORTA OYUNUNA SON VERME ZAMANI

Değerli emekli arkadaş, SGK ve Bankalar Birliğinin bizlere ne kadar değer verdiğini  birde  tahmini promosyon üzerinden değerlendirelim….

Diyelim ki Herhangi bir Banka;   3 yıllığına (36 ay  veya 1095 gün)

500.00TL promosyon verdi.  Bu miktar ayda yaklaşık olarak 14.00 TL, günde ise; sadece 47 Krş  eder. ya da  Herhangi bir banka  yine 3 yıllığına  

600.00 TL promosyon verirse, ayda 17.00  TL,  günde  ise 57 Krş  eder……!

Emeklilerin maddi durumları itibariyle bir kuruşa bile ihtiyaçları olabilir,  ancak yıllarca emek edip hak ettiğimiz  sadece bize  ait olan paramızla bizleri el açan durumuna düşürmek  onurumuzla oynamak anlamına gelir ki bunu asla kabul edemeyiz. Bizlerin adına Başkalarının karar vermesi içimize sinmiyor.  Bizleri incitiyor. Asıl görevi Emeklilerin haklarını savunmak olan bazı emekli derneklerinin de yıllardır iktidarların  arka bahçesinde dolaşmaktan başka hiçbir işe yaramadıkları  Emekli dostlarımızın  dikkatinden kaçmamaktadır. 

Tüm Emekliler Sendikası olarak diyoruz ki; Sakarya yerelinde 180 binden fazla emekli dostumuz var. Artık bu orta oyununa son verme zamanı geldi . Gelin bir ve beraber olalım, gücümüzü ortaya koyarak  bizleri dikkate almayanlara örgütlü gücümüzü gösterelim, demokratik  hakkımızı kullanalım. Eğer biz direnirsek, mücadele edersek kazanırız. Yoksa aynı düzen devam eder. Bu haksızlığa 'dur' diyelim. 

LÜTUF DEĞİL HAKTIR

Promosyon bir lütuf değil, haktır. Promoslon miktarı SGK ve Sankalar Birliği'nin insafına bırakılamaz.  Kimseye al açmıyoruz,yalvarmıyoruz. 36 ay kullandığınız paramazın gerçek karşılığını istiyoruz. Emekliler paralarını hemen çekiyor yalanına inanmıyoruz. Çünkü paramızın tümünü ATM'lerden çekemiyoruz. 

Banklar her işlemden faiz alıyor, paralarımız üzerinden milyarlarca lira kar ediyorlar. Bankalar atık üzerimizde yük olmaya başladı.

Üç-beş kurulşuk promosyonlarla aklımızla oynuyorlar. Artık bu tek taraflı çıkar ilişkisine 'dur' demeliyiz. Bankaların sermaye gücüne ancak örgütlü gücümüzle karşı koyabiliriz.Bütün emeklilerbirleşin, bize güç verin, sendikamıza üye olun."