Tüm Emekliler Sendikası Günay Şentürk, emekli maaşlarında yapılan yüzde 5’lik artışın yapılan zamlarla emeklinin eline geçmeden eridiğini belirtti. Şentürk, “Elektrik, Doğalgaz, Şeker, Akaryakıt gibi temel ürünlere gelen bu zamların iğneden, ipliğe tüm ürünlere yansıyacağı, biz emekliler başta olmak üzere tüm çalışanları, ekçileri açlık sınırının altına indireceği bir süreç ile karşı karşıyayız” dedi.

Günay Şentürk yaptığı yazılı açıklamada, 2018 Bütçesi 66 milyar TL açıkla 762 milyar TL olarak meclise sunulduğunda, açığın yüzde 40 - 50 arası yapılacak zamlarla halktan ve özel olarak da biz emeklilerden karşılanacağını öngördüklerini belirterek, “Geçen Aralık ayında yaptığımız açıklamada 2019 yılı bütçesindeki 93 milyar TL açığın halka zam olarak yansıyacağını ve biz emeklilerin zamlar ve düşük maaş zamlarıyla daha da yoksullaşacağını belirtmiştik” ifadelerini kullandı.

DÜŞÜK ARTIŞ İÇİN ZAMLAR GECİKTİRİLDİ

Yılın 5 aylık bölümünde 93 milyar liralık açık hedefinin aşılacağının belli olduğunu, bunu da Temmuz ayı ve sonrasında gelecek büyük bir zam dalgasının habercisi olarak değerlendirdiklerini ifade eden Şentürk, şunları kaydetti:

“Gerçek enflasyonun yüzde 30’ları geçtiğini hepimiz bizzat yaşamımızdan bilirken biz emeklilere sahte enflasyon rakamları ile yüzde 5 lik zam verilmesini ve verilecek miktarın daha elimize geçmeden zamlarla misliyle geri alınmasını protesto ediyoruz.

Eskiden iktidarlar seçim öncesi zamları erteleyip, seçim sonrası yaparlardı. Şimdi bir adım daha ileri giderek, 6 aylık enflasyonu düşük gösterip, emeklilere daha da düşük zam verebilmek için asıl zamları Temmuz ayına sarkıttılar. Örneğin EPDK Elektriğe yaptığı zammı 1 Temmuzda başlatacağını duyurdu.”

SADAKA ARTIŞLARI

“Seçim sonrası Çaykur çay fiyatlarına yüzde 15, Türk Şeker şeker fiyatlarını yüzde 16 arttırdı. Botaş doğalgaz fiyatlarını en az yüzde 10 arttırmaya hazırlanıyor. Sağlık giderleri ise can yakma noktasına geldi.

Elektrik, Doğalgaz, Şeker, Akaryakıt gibi temel ürünlere gelen bu zamların iğneden, ipliğe tüm ürünlere yansıyacağı, biz emekliler başta olmak üzere tüm çalışanları, emekçileri açlık sınırının altına indireceği bir süreç ile karşı karşıyayız. Hangi matematik hesabı, hangi maliye hesabı ve hangi vicdan hesabı ile bu sadaka artışları yapıldı.

Değerli emekliler ve emekli adayları bu yoksulluk bizim kaderimiz olmamalı. Bütün emeklileri ortaklaştırıp gücümüzü büyütmeliyiz. O zaman sorumlusu olmadığımız ekonomik krizin faturasını bizlere kesemezler. Bizleri her geçen gün daha da yoksullaştıran bu gidişatı tersine çevirebiliriz.

bu amaçla Tüm Emekli Sen'de birleşip, örgütlü büyük bir güce erişmeliyiz. Emekli sendikaları statü yasasını çıkartıp, iktidarları toplusözleşme masasına oturtmalıyız. o zaman sorunlarımızı kendi örgütümüzün gücü ile çözeriz. Bizler sadaka zamlara mahkum değiliz. Maaşlarımız toplusözleşme masasında belirlensin istiyoruz. Bizler sendikada örgütlü olursak insanca yaşam talebimiz gerçekleşir.”