Sağlık çalışanları başta olmak üzere salgın sürecinde çalışmak   zorunda kalanlar, işleri dolayısıyla kovid-19’a yakalanmaları halinde iş kazası ya da meslek hastalığı sayılmasını istiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ise kovid-19’u iş göremezliğe neden hastalık olarak değerlendirip, iş kazası ve meslek hastalığı sayılamayacağı yönünde genelge yayınladı.
SGK’nın bu kararı meslek örgütleri tarafından tepkiyle karşılandı.

SGK GENELGESİ
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yayımlanan genelgede ise, hastanelerin kurumun provizyon sistemine Kovid-19’u “hastalık” olarak girmesi istendi.
Genel Müdür Vekili İsmail Yılmaz imzasıyla merkez ve taşra teşkilatlarına gönderilen genelge, SGK’nın Kovid-19’u “iş göremezliğe neden olan hastalık hali” olarak kabul ettiğini ortaya koydu. Genelgede, “5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 15. maddesinde; ‘4. maddenin 1. fıkrasının a ve b bentleri kapsamındaki sigortalının, iş kazası ve meslek hastalığı dışında kalan ve iş göremezliğe neden olan rahatsızlıklar hastalık halidir’ hükmü yer almaktadır. Buna göre, söz konusu salgına maruz kalan sigortalılara ‘hastalık’ kapsamında provizyon alınması gerekmektedir” denildi.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARINA BU ÇOK GÖRÜLMEMELİ”
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, genelgenin Kovid-19’a yakalananlar için haklı bir yanının bulunduğunu, ancak sağlık çalışanları için aynı durumun söz konusu olmadığını belirtti. Sağlık çalışanlarının Kovid-19’lu hastalarla ilgilendiğini ve önemlere rağmen bu hastalığın sağlık çalışanlarına da bulaştığını vurgulayan Adıyaman, “Sağlık çalışanları için meslek hastalığı ve iş kazası sayılmalıydı. Ama bu şekilde bildirim yapılınca devlete belli bir mali yük geliyor. Oysa şu dönemde canla başla çalışan sağlık çalışanlarına bu çok görülmemeli” ifadelerini kullandı.

Makina Mühendisleri Odası’ndan yapılan açıklamada da,  “Çalışılan işyerlerinde virüs bulaşmasını gerçekten ortadan kaldırılacak önlemler alınmalı, COVİD-19 tespit edilen işyerlerinde faaliyetler durdurulmalıdır” çağrısı yapıldı. İşyerlerindeki COVİD-19 vakalarının iş kazası olarak görülmesi talebinde bulunulan açıklamada, Koronavirüse yakalanan sağlık çalışanlarının da meslek hastalığı kapsamına alınması gerektiği vurgulandı.

İŞÇİLER EVDE KALAMADI
İşçi Sağlığı ve İŞ Güvenliği (İSİG) Meclisi de raporunda şu görüşlere yer verdi:
Nisan ayında tespit edebildiğimiz Covid-19 nedenli en az 103 işçi yaşamını yitirdi. Daha fazla kaybettiğimiz arkadaşımız olabilir ancak bilgilere ulaşmak çok zor. Yine bu ölümlerle bağlantılı olarak kaybettiğimiz işçi ailelerini de düşündüğümüzde ‘Covid-19’un giderek bir işçi sınıfı hastalığı haline geldiğini’ söyleyebiliriz. Çünkü ‘üretmeye mecburuz’ anlayışıyla çarklar dönmeye devam etti ve işçiler evde kalamadılar.
Türkiye’de 60 yaş altında Covid-19 kaynaklı birçok işçi ölümü yaşandı. Geçen ayki raporumuzda bu nedenle ölen emekçilerin yaş ortalamasının 51 olduğunu belirtmiştik. Bu durum işçiler içinde kronik rahatsızlıkların çok yaygın olduğunun bir göstergesidir. Şeker, tansiyon, kalp rahatsızlıkları başta olmak üzere insanlarımızda kronik rahatsızlıklar 40’lı yaşlarda başlamaktadır. Emeklilik tartışmasını yaparken bu durum bir kez daha göstermiştir ki emeklilik yaşı ve prim gün sayısı düşürülmelidir.
Sonuç olarak; Nisan ayında büyük işyerlerinde birden fazla işçinin hastalanması, salgının yayılmasına yol açtığı halde hâlâ işyerlerinde çalışmanın durdurulmaması Türkiye işçi sınıfının sağlığını göz göre göre tehlikeye atmış; ‘Hepimiz aynı gemideyiz’ söyleminin tersine pandemi sürecinin sınıfsal boyutunu açık olarak ortaya koymuştur.

“BÜTÜN DAVALARI SGK KAYBEDER HABER VEREYİM”
SGK’nın genelgesine karşılık Sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel’den dikkat çeken bir açıklamada geldi.
 Ali Tezel, “SGK corono yani covit19 dan vefat eden doktor ve sağlıkçıların vefatlarını iş kazası saymayacağım hastalık sayacağım demiş ama bu kanuna aykırı. Bütün davaları SGK kaybeder haber vereyim” uyarısında bulundu.