Otomotiv sanayi ve beyaz eşya üreticilerinin de aralarında bulunduğu metal işkolundaki 130 bin işçinin toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşı sağlanamaması üzerine işçi sendikaları grev kararı aldı.

Toplu iş sözleşmesi müzakereleri işçileri temsil eden Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş sendikaları ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında yürütülüyor. Dün, Borsa İstanbul’da işlem gören Arçelik, Karsan, Tofaş, İzmir Demir Çelik, Çelik Halat gibi şirketlerden Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamaya göre grev tarihi henüz belirlenmedi ve görüşmeler sürüyor. Yine dün açıklama yapan Türk Metal, işveren sendikası MESS’in tıkanan görüşmeler kapsamında kendilerinden yeni bir görüşme talebinde bulunduğunu duyurdu. Açıklamada, “Buna göre taraflar, 20 Ocak 2020 Pazartesi günü saat 09.30’da İstanbul MESS Merkez Ofisi’nde tekrar bir araya gelecekler” denildi.

BURSA VE GEBZE

İşçi örgütleri ise yarın Bursa ve Gebze’de mitingler düzenleyerek, grev öncesi uyarı eylemleri yapacak. 19 Ocak Pazar günü, Türk Metal Bursa Kent Meydanı’nda 12.30 buluşacak, Birleşik Metal-İş ise “Sabrımız taştı” sloganıyla 11.00’de Gebze Trafo Meydanı’nda toplanacak ve Kent Meydanı’na yürüyecek. 

Geçen günlerde üç işçi sendikasının yöneticileri birlikte basın toplantısı düzenleyerek ortak hareket etme kararı almıştı. MESS’in ilk 6 ay için yüzde 6 olan önerisine karşın, Türk Metal yüzde 26 talep etti. MESS daha sonra teklifini yüzde 8’e revize etmişti. İşçi sendikalarının grev başlama tarihini mitinglerde açıklaması bekleniyor. 

MESS ileyürütülen topluiş sözleşmesi görüşmeleri Sakarya'da Türk Traktör, Otokar, noksel ve B Plus'ta çalışan yaklaşık 2 bin 300 işçiyi ilgilendiriyor.