Birleşik Metal İş sendikası Araştırma Merkezi'nin (BİSAM) gerçekleştirdiği  'Metal Sektöründe Covid-19 Araştırması / Metal İşçisi Ne Düşünüyor' başlıklı araştırmada, işçilerin yüzde 94'ü kendilerini işyeri kaynaklı risk altında hissettiği belirlendi.

BİSAM'ın araştırmasında öne çıkan sonuçlar şöyle:

Otomotiv, metal eşya, elektrik-elektronik ve demir-çelik sektörlerinde 275 işçi ile yapılan araştırmanın sonuçlarına göre;

Yüzde 94 işyerinden kaynaklı kendini risk altında hissediyor

Sektörde işçiler 1 metreden daha yakın mesafede çalışanların oranı yüzde 60 

Virüs riskinin artacağını düşünenlerin oranı yüzde 78 seviyesinde

Yakın çevresinde virüs nedeni ile karantina altında alınmış olan işçilerin oranı %3

En çok alınan kişisel tedbir daha sık el yıkamak, iş haricinde evden çıkmamak

İşçiler hükümetin virüs konusunda başarılı olduğu fikrine temkinli yaklaşıyor

İşçi ücretli izin ve destek istiyor

METAL İŞÇİSİ ÜCRETLİ İZİN VE EKONOMİK DESTEK İSTİYOR
Otomotiv, metal eşya, elektrik-elektronik ve demir-çelik sektörlerinde 100 'ü aşkın işyerinde örgütlü, Birleşik Metal İş sendikası üyesi 275 işçiye 17-18 Mart 2020 tarihlerinde, uygulanan anketin sonuçlarına göre metal işçisi, 1 metrenin altında mesafe ile çalışıyor, kendini işyerinde risk altında hissediyor, virüs riskinin artacağını düşünüyor. Metal işçisi destek ve ücretli izin talep ediyor.
Araştırmaya katılan metal işçilerinin büyük bir kesimi virüs riskinin artacağını meselenin ciddiye alınması gerektiğini düşünmektedir.  Virüs riskinin artacağını düşünenlerin oranı yüzde 78 seviyesindedir.  Virüsün azalacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 8,4 düzeyinde kalmaktadır.  Söz konusu üyelerin hemen hemen tamamı virüsün ciddiye alınması gerektiğini düşünmektedir. Bunların yüzde 25'i ciddiye alınması ancak abartılmaması gereğine işaret ederken, yüzde 75'i kesinlikle ciddiye alınması gereğini vurgulamaktadır.
İşyerlerinde virüse karşı en yaygın olarak alınan tedbir, kişisel temizlik tedbirleri. İşçilerin yaklaşık yaklaşık dörtte üçü işyerlerinde bu konuya dair tedbirler alındığını ifade etmektedir. 
Araştırma kapsamındaki işçilerin yüzde 46,7'si işyerlerinde ateş ölçümü yapıldığını, yüzde 45,6'sı işveren tarafından bilgi verildiğini, yüzde 34,8'i işyeri sendika temsilcisinin bilgi verdiğini, yüzde 33'ü genel temizlik yapıldığını, yüzde 30,7'si ise yemek saatlerinin yeniden düzenlendiğini ifade etmektedir. İşçilerin yaklaşık onda biri işyerinde herhangi bir tedbir alınmadığını söylemektedir. 

İŞÇİLER DİP DİBE ÇALIŞIYOR
Araştırma kapsamındaki işçilerin yüzde 61'i "İşyerinizde üretim sürecinde iş arkadaşlarınızla aranızdaki mesafe ne kadar?" sorusuna 1 metreden az cevabını vermektedir. İşçilerin yüzde 90'ı ise iş arkadaşı ile 2 metreden daha az bir mesafede çalışmaktadır. İş arkadaşı ile çalışırken arasındaki mesafenin 2 metreden fazla olduğu işçilerin oranı ise sadece yüzde 10'dur. Bu durum işyerlerinde virüsün yayılması açısından riskli bir durum yaratmaktadır. 

YAKIN ÇEVRESİNDE KARANTİNA ALTINDA OLAN YÜZDE 3
İşçilerin yüzde 54'ü işyeri hekimine ve sağlık birimine kolayca ulaşabildiğini söylerken, yüzde 34,4'ü kısmen, ulaşabilmektedir. Yüzde 11 ise işyeri hekimine ve sağlık birimine kolayca ulaşamadığını söylemektedir.
Araştırma kapsamındaki işçilerin yüzde 3'ü yakın çevresinde virüs nedeni ile karantina altına alınanların olduğunu söylerken, yüzde 19 ise yakın çevresinde virüs nedeni ile karantina altına alınanların olup olmadığını bilmemektedir.

EN ÇOK BAŞVURULAN YÖNTEM EL YIKAMAK
Araştırma kapsamındaki metal işçilerinin yüzde 98'inin virüse karşı en çok başvurduğu kişisel tedbir ellerin daha çok yıkanması. İkinci sırada yüzde 85 oranla mümkün oldukça iş haricinde evden çıkmamak geliyor. Bu tedbirleri yüzde 79 ile toplu ulaşım kullanmama gayreti izliyor. Herhangi bir yere dokunmamaya çalışmak, sosyal etkinlikleri sınırlandırmak ve aile gezmelerine son vermek yüzde 70'in üzerinde bir orana sahip. Yüzde 59 virüse karşı daha iyi beslenmeye çalıştığını söylerken, yüzde 24 maske taktığını söylemektedir.
Araştırma kapsamındaki metal işçilerinin yüzde 98'inin virüse karşı en çok başvurduğu kişisel tedbir daha çok yıkanması. İkinci sırada yüzde 85 oranla mümkün oldukça iş haricinde evden çıkmamak. 

İŞÇİLER ÜCRETLİ İZİN İSTİYOR
Araştırma kapsamındaki işçilere yaşadığımız süreç ile ilgili kimi değerlendirmelere ne kadar katılıp katılmadıkları sorulmuştur. İşçilerin yüzde 97'si borç nedeniyle su ve doğalgaz kesintisi yapılmaması gerektiğini düşünmektedir. Yüzde 96 ise okulların tatili süresince çalışan anne babalardan birine ücretli korona izni verilmesi fikrine destek veriyor. İşçiler arasında ücretli izin talebi yüzde 91 seviyesinde. Salgın döneminde Her eve belli bir miktar içme suyu ve doğalgaz parasız olarak sağlanması fikri de yüzde 95 oranında destek alan görüşlerden. Dikkat çeken verilerden biri ise işçilerin yüzde 87 ile "özel sağlık kuruluşları kamulaştırılması" fikrine verdiği destek. İşçilerin yüzde 74'ü "65 yaş üstü yaşlılık aylığı alan kişilere de ek korona desteği ödenmelidir" fikrini destekliyor. Yüzde 68 gibi yüksek bir kesim salgın nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi taraftarı

HÜKÜMETİN ALDIĞI TEDBİRLERE KARŞI TEMKİNLİ
Araştırma kapsamındaki işçilere hükümetin aldığı tedbirleri ne kadar başarılı buldukları sorulmuştur. İşçilerin yüzde 48 hükümetin aldığı tedbirleri başarılı ya da çok başarılı bulurken, başarısız bulanların oranı yüzde 14'de kalmaktadır. Buna karşın işçilerin yüzde 37'lik önemli bir kesimi ise alınan tedbirleri ne başarılı ne de başarısız olarak değerlendirmektedir.

EN ÖNEMLİ SEBEP ÇİNLİLERİN BESLENME ALIŞKANLIĞI
Araştırma kapsamındaki işçilere corona (CONVID 19) virüsünün neden kaynaklandığı konusundaki görüşleri, kamuoyunda tespit edilen genel yargılara, ne ölçüde katılıp/katılmadıkları sorularak tespit edilmeye çalışılmıştır. Ankete katılan işçilerin her biri her yargıya dair görüşlerine ifade etmiştir. Buna göre işçilerin en çok katıldıkları yargı virüsün nedeninin "Çinlilerin beslenme alışkanlıkları" olduğu yargısıdır. Bu yargıya katılıyorum/çok katılıyorum diyenlerin oranı yüzde 77,5'tir. İkinci en çok taraftar bulan yargı virüsün nedenini "Kapitalizimin para kazanma hırsı ve sağlık sisteminin özelleştirilmesi"ne bağlayan görüştür. Bu yargıya katılıyorum/çok katılıyorum diyenlerin oranı yüzde 72'dir. Virüsün nedenini aynı zamanda "Doğaya ve diğer canlılara verdiğimiz zararın bir neticesi" olarak değerlerin oranı yüzde 71,8 iken, yüzde 70,5'i virüsün nedeni olarak "ABD tarafından biyolojik silah olarak üretildi" yargısına da katılmaktadır.