Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile metal işkolunda faaliyet gösteren işçi sendikaları arasında süren, yaklaşık 2 bin 500'ü Sakarya'dan toplam 130 binden fazla metal işçisini kapsayan grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin dördüncü oturumu tamamlandı.

MESS önceki gün Türk Metal ile, dün ise Birleşik Metal-İş Sendikası ile görüştü. Bu toplantılarda MESS’in sunduğu karşı teklifler, işçilerin kazanılmış haklarını hedef aldı. Sendikalar bu teklifleri kabul etmedi.

KÖLELİK DAYATMASI

Bu teklifler özetle şöyle:

>> Sözleşmede 2 ay olan deneme süresi 4 aya çıkarılsın.

>> İkramiyelere ‘fiilen çalışılan günler’ esası getirilsin ve bu ikramiyeler aylık değil, 12 ayın sonunda toplu ödensin.

>> Yasaya göre 2 ay olan denkleştirme süresi 4 aya çıkarılsın.

>> Telafi çalışması düzenlemeleri sözleşmeye eklensin.

>> Hafta tatilinde yapılan çalışmalarda daha yüksek fazla mesai ücreti uygulanan işyerlerinde, 1 Eylül 2019 tarihinden sonra işe giren işçiler için bu uygulama sona erdirilsin.

>> İstirahat alınması durumunda, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödemediği ilk iki günün ücretinin işverence ödenmesi hükmü kaldırılsın.

>> ‘Hafif işlerde çalışabilir’ raporu alan işçilerin, kendilerine gösterilen işi kabul etmemeleri durumunda iş akitleri kendileri tarafından feshedilmiş sayılsın. Bu işçiler ihbar tazminatı almadan işten ayrılsın.

Birleşik Metal-İş, kazanılmış hakları geriye götüren maddeleri tartışma konusu bile yapmayacağını, müzakere etmeyeceğini, esneklik içeren maddeleri kabul etmesinin de mümkün olmadığını açıkladı.

BEŞİNCİ OTURUM 4 ARALIK’TA

Türk Metal de bu teklifleri kabul etmedi. Türk Metal ile yapılan görüşmede ayrıca, işyerlerine stajyer alımında Türk Metal üyelerinin çocuklarının öncelikli olarak tercih edilmesi hükmünün kaldırılması istendi. Öte yandan MESS’in “Ücret tekliflerinizi revize edin” şeklindeki talebi de her iki sendika tarafından reddedildi.

Beşinci oturum 4 Aralık’ta yapılacak. Bu oturumda MESS’in ücret teklifini sunması bekleniyor.