Sakarya Kent Çalışma Derneği’nin (SKÇD) düzenlediği ‘İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları’ konulu panel Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan ve iş hukukunun önemli isimlerinden Avukat Dr. Murat Özveri’nin katılımıyla gerçekleştirildi.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Etkinlik Merkezi’nde düzenlenen panelde meslek hastalıklarına tanı koymada yaşanan sıkıntılar ve iş kazalarına karşı alınmayan önlemler kaza sonrasında raporların işveren lehine düzenlenmesinin nedenleri üzerine konuşuldu.

MESLEK HASTALIĞININ TANISI

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) Sakarya’da yaşanan iş kazalarına ilişkin slayt gösterisinin ardından söz alan Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan meslek hastalıklarında tanı koymakta karşılaşılan güçlüklerden söz etti.

Kılıçaslan, çalışma koşullarında kaynaklanan hastalıkların yıllar sonra, emeklilik sonrasında bile ortaya çıkabildiğine işaret ederek, bu durumun meslek hastalığı tanısı koymayı güçleştirdiğini kaydetti.

TIBBİ TANI - YASAL TANI

Kılıçaslan, bir hastalığa ‘meslek hastalığı’ tanısı konulabilmesi için öncelikle işçinin o işyerinde çalıştığının, hastalığa neden olan koşulların o işyerinde var olduğunun kanıtlanması ve işçinin hastalık nedeniyle kaybının yüzde 10’un üzerinde olması gerektiğini anlatarak, bunun genellikle mümkün olmadığını dile getirdi.

Yüzde 10’un üzerindeki kaybın, işverenin tazminat ödemesini, SGK’nın da sürekli iş göremezlik ödemesi yapmasını gerektireceğini vurgulayan Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, bu ödemeler yapılmak istenmediği için tıbbı tanı konulsa bile yasal tanı konulamadığını kaydetti.

HUKUKSUZLUKLAR

Avukat Dr. Murat Özveri de, konuyu hukuki boyutuyla ele aldı.

Yasa koyucunun iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı kağıt üzerinde her türlü önlemi almasına karşın uygulamada çalışanların savunmasız olduğunu belirten Murat Özveri, yaşanan hukuksuzlukları örnekleriyle dile getirdi.

Meslek hastalıklarında yüzde 10’luk kaybın SGK Sağlık kurulunca belirlendiğini, itirazların yine SGK’ya yapılabildiğini ve son kararı yine SGK’nın vereceğine dikkati çeken Murat Özveri, ‘SGK sürekli i göremezlik ödemesi yapılmasına ve kurumun tüm dengelerini bozulmasına yol açacak kararı alması düşünülebilir mi?” diye sordu.

İŞ KAZASI DEĞİL İŞ CİNAYETİ

İş kazalarında da aynı durumun yaşandığını anlatan, işverenin yasal prosedürün emrettiği önlemler için harcayacağı paranın, kaza sonrasında ödeyeceği cezadan daha az olduğuna işaret eden Murat Özveri, şunları kaydetti:

“Türkiye’de her yıl iş kazalarında ölenlerin sayısı Sakarya Meydan Muharebesi’nde ölenlerin sayısından daha fazladır. Açın arama motorunu sorun Sakarya Meydan Muharebesi’nde kaç şehit verdik, kaç yaralı var diye… Orada göreceksiniz. İşte bu yüzden İş Kazası değil, İş Cinayeti diyoruz”