Bizim Sakarya Gazetesi'nde yer alan habere göre, Belediyelerin şirketlerinde çalışan taşeron personeli, “Kadroya alınmadık, kadroya alınmak üzere belediye şirketlerine geçişimiz yapıldı ve ücret yönünden mağduruz” diyerek çözüm istedi.

Sakarya’da belediye şirketlerinde çalışan eski taşeron personeli, Çalışma Bakanlığı’nın ‘900 bin taşeron işçisi kadroya alındı’ söyleminin doğru olmadığını iddia etti.

Belediyelerdeki eski taşeron işçilerin  kadroya alınmak üzere alınmak üzere belediyelerin kurduğu şirketlere geçişinin yapıldığını, ancak mağduriyetlerinin eskiye göre artarak devam ettiğini bildirdiler.

AYRIMCILIK YAPILDI

Belediyelerdeki eski taşeron çalışanlarının gazetenin WhatsApp hattına gönderdiği şikayet şöyle:

►2 Nisan 2018 tarihi itibarıyla 900 binin üzerinde taşeron işçinin kadroya geçirildiğini Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı açıklamıştır. Bu açıklama gerçeği tam olarak yansıtmamaktadır. Belediyelerde çalışan taşeron işçilere aslında kadro hakkı verilmemiştir. 20 Kasım 2017 tarihli ve 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya alınması düzenlenirken kamu kurumlan arasında ayrımcılık yapılmıştır.

KADRO DEĞİL TRANSFER

►696 sayılı KHK ile 375 sayılı KHK'ya eklenen geçici 23'üncü madde ile kamu idarelerindeki taşeron çalışanların kadroya geçirilmesi düzenlenirken belediyeler dahil yerel yönetimlerde çalışan taşeron işçilerin durumu geçici 24'üncü maddeye konu edildi. Diğer kamu idarelerindeki taşeron çalışanlardan farklı olarak belediyelerdeki taşeron personeli, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4'üncü maddesinin (D) fıkrasına konu işçi statüsüne (kadrolu sürekli kamu işçisi) geçirilmek yerine belediye şirketlerine aktarıldı. Eğer kadroya aktarılmış olsaydık, işçilerin belediye şirketlerinde değil belediyelerde istihdam edilmesi gerekirdi. Dolayısıyla belediyelerde çalışan taşeron işçilerden hiç biri kadroya geçirilmedi, bir şirketten diğer bir şirkete transfer edildi. Bu şirketlerin %50 sinden fazlası Kamuya ait şirketlerdir

AYNI HAKLARA SAHİP DEĞİLİZ 

►Yüzde ellisinden fazlası belediyelere, yani kamuya ait olan bu şirketler esasında kamu şirketi olup yapılan işler de kamu hizmetidir. Burada çalışan işçiler de yaptıkları iş bakımından kamu işçileridir. Ancak pratikte durum farklı. Belediye şirketlerinde çalışan işçiler, belediyelerde çalışan işçiler ile aynı haklara sahip değil.

MAAŞIMIZ ERİDİ

►Bizler taşeron şirketlerde çalışırken, asgari ücretin katlarını alıyorduk. Mesela asgari ücretin %48 i ile çalışan bir işçi, şimdiki hesaba göre 3.000 TL gibi bir ücret alacaktı. Fakat Şu anda belediye şirketlerinde 2300 TL maaş alıyor. Bu yasa ile kadroya geçerken, öyle bir madde koymuşlar ki,  2020 30 Haziran'a kadar, asgari ücret artışından etkilenmedik ve sadece 6 aydan 6 aya +4 zam aldık. Şimdi 2020 asgari ücreti açıklanacak. Bizler bu asgari ücretten de faydalanamayacagız.Asgari ücret 2300 TL üstüne çıktığı vakit, bizim maaşlar asgari ücret altında kalacak Suya,elektriğe, dogalgaza, anasına avradına herşeye zam geldi. Bizim maaşlar iyice eridi gitti.

SÖZ VERİLDİ

►Seçimlerden önce AKP Belediye başkan adayı sayın Ekrem Yüce beye bu sorun iletildi. Oda dedi ki başkan seçileyim ilk bu konuyu çözeceğimAylar geçti biz gene unutulduk.

►Aynı araçta aynı işi yapan 2 kişinin maaşında bile fark var. Ve bu farkı bile çözemiyorlar. 10 senelik calışan 4 senelik çalışandan 100 TL eksik alıyor. Ve aynı araç içinde, aynı işi yapıyoruz. Bu farkın kapanmasını istediğimizde ise düşük olana +100 tl veremeyeceklerini ama yüksek olanı -100 tl yaparak dengeleyebileceklerini söylüyorlar Gerek toplantılarda, gerekse amirlerimizle yaptığımız sohbetlerde bu problemlerden her zaman bahsettik. Ama bize denilen 30 haziran 2020 yilina kadar maaşlarınızı değistiremiyoruz.

CHP’Lİ BELEDİYELER ZAM YAPTI

►Çıkartılan yasa gereği zam yapamıyoruz denildi hep. Oysa ki dibimizde ki izmit te calışan bizimle aynı işi yapan personel 4050 TL maaş alıyor. CHP li tüm belediyeler bu problemi görüp, çalışanlarını madur etmemek adına zam yaptılar. Bizim belediyede tık yok

SENDİKAYA GÜVENİMİZ KALMADI

►Sendikamız var. Hükümete yakın Hakiş sendikası. Ellerinde toplu sözleşme hakkı var şu anda. Ama onlar bile 30 haziran 2020 tarihini bekliyorlar. Neden beklediklerini anlamak mümkün değil.Sendika bile tepemize binmiş. Kurumumuzda yeni işe başlayan arkadaşlarımız bile, bizden yüksek maaş alıyorlar. Fark yemek parasından kaynaklanıyor. Biz 10 senedir günlük 5 TL alırken, yeni işe başlayan 12 TL yemek parası alıyor Hak ve adalet alt üst olmuş durumda. Sendikaliyiz ama %99 umuz sendikaya güvenmiyoruz.

Toplu iş sözleşmesinde işçilerin yanında olacaklarına inanmıyoruz. Toplu iş sözleşmesinde bize verecekleri en fazla zam 300-500 TL arası olacaktır.Oysaki bizim 2 senede kaybettiğimiz en az 1250 TL 

İrem Karabacak