TİP Sakarya Örgütü, Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren işyerindeki işçilerin tamamına yakını Türk-İş’e bağlı Selüloz İş Sendikası'na üye olduktan sonra  işten çıkarılan 6 işçinin 20'nci güne ulaşan direnişine destek verdi.

Ziyarette açıklama yapan Selüloz İş Sendikası temsilcisi Aykut Günel, Nisan ayında sendikalaşma faaliyetlerine başladıklarını ve çok kısa bir süre içerisinde gerekli çoğunluğa ulaşıp, bakanlığa yetki başvurusunda bulunulduğunu söyledi. Başvurunun fabrikaya ulaşmasından sonra  işçilere baskı yapıldığını, fakat hiçbir işçinin sendika üyeliğinden istifa etmediğini belirten Günel, 29 Mayıs'ta 6 işçiye, haberleri olmaksızın hazırlanan belgeler eline verilerek notere gidip istifa etmelerinin istendiğini anlattı. İşçilerin bu isteği geri çevirdiğini ve istifa etmeyerek 31 Mayıs'ta direnişe başladığını vurgulayan Günel, yasal süreci de devam ettirerek direnişlerini sürdüreceklerini kaydetti.
Bayramdan hemen sonra arabulucu aşamasına başvurulduğunu, 24 Haziran'da bu sürecin başlayacağını ifade eden Günel, temel taleplerinin işverenin, sendikanın toplu sözleşme yetkisine itirazını geri çekip, toplu iş sözleşmesi  sürecini başlatması, aynı zamanda da işten çıkartılan işçilerin işlerine geri dönmesi olduğunu açıkladı. 

Günel, Saica Pack'ın  yabancı bir şirket olduğu, bu tarz şirketlerin kendi ülkesinde sendikaları sosyal bir taraf olarak görerek sonuna kadar saygı duyduğunu, fakat Türkiye'de tam tersi tavır aldığınıda sözlerine ekledi.

TEK AMACIMIZ SENDİKALI OLMAK VE İNSANCA YAŞAM ŞARTLARINI YAKALAMAK

İşten çıkartılan işçilerden Erkan Gürlü de kamuoyuna seslenerek, tek amaçlarının sendikalı olmak ve insanca yaşam şartlarını yakalamak olduğunu vurguladı. 5 yıldır bu fabrikada çalıştığını da söyleyen Gürlü, hiçbir şekilde  geri adım atmayacaklarını, direnişlerini sürdürecekleri belirterek, kamuoyuna destek çağrısından bulundu. 

HAKLI DİRENİŞİ DUYURUP DAYANIŞMAYI ARTTIRMAK GEREK

Türkiye İşçi Partisi Sakarya İl Sorumlusu Eray Diriarın, Söğütlü Organize Sanayi'deki bu ilk sendikal çalışmanın çok kıymetli olduğunu ve gerek fabrikadaki gerekse de bölgedeki işçilere örnek teşkil ettiğini söyledi. Bu gibi direnişlerin haklı, meşru ve sınıfsal olduğunun altını çizen Diriarın direniş boyunca destek olacaklarını, bu direnişi kente duyurup dayanışmayı daha da arttırmak için çalışacaklarını belirtti.

Diriarın daha sonra yaptığı yazılı açıklamada ise şunları  kaydetti: 

"Sakarya'nın Söğütlü ilçesindeki Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Saica Park firması Türk-İş'e bağlı Selülöz-İş Sendikasında örgütlendikleri gerekçesiyle 6 işçiyi işten attı. 90'a yakın mavi yakalı çalışan fabrikada 86 kişinin sendikaya üye olması yöneticileri korkuttu. 

Bayram öncesinde işten atılan işçiler ilk günden beri direniş çadırlarını fabrika önüne kurdular ve haklı mücadelelerinde kararlı olacaklarını gösterdiler. Patronun işçileri işten atmadan önce sanki kendi istekleriyle işten ayrılmışlar gibi göstermeleri için yetkililerin hazırladığı ve ellerine tutuşturulan belgeyi notere onaylatıp, insan kaynaklarına temsil etmeleri istenmişti. İşçiler bu belgeyi imzalamayacaklarını beyan ettikten sonra ekonomik krizi bahane eden yönetim 6 işçiyi işten çıkarttı. Tüm yasal haklarından mahrum bırakılmak istenen işçiler ise aileleriyle birlikte sermaye sınıfının yarattığı bu kriz ortamında sendikal mücadelenin yasal ve meşru bir hak olduğunu bildiklerinden direnişe başladılar.

İlk defa sendikal çalışma yapılan Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi'ndeki İspanya menşeili Saica Park Turkey çalışanları tüm yasal ve sendikal haklarıyla birlikte işlerine dönmek ve evlerine ekmek götürmeye devam etmek istiyorlar. Hiç bir işçi arkadaşının ekmek kavgasında işten atılma endişesi olmadan çalışmalarını istiyorlar.

Saica Park Turkey yönetimi almış olduğu bu kararla anayasaya aykırı davranıyor. İşten atılan işçiler işlerine geri dönmelidir. Fabrika içerisindeki hali hazırda çalışan işçilerin tehdit edilmesi her ne sebeple olursa olsun son bulmalıdır. Sendikanın yetki talebine karşı itiraz geri çekilmelidir.

Türkiye İşçi Partisi Sakarya Örgütü olarak bizler de bu onurlu ve haklı direnişi selamladığımızı ve desteklediğimizi kendilerine ilettik. Bizleri çok sıcak ve samimiyetle karşılayıp, demledikleri çaylarıyla ağırlayan işçi dostlarımıza teşekkür ediyoruz ve kendilerinin bu süreçten kazanımla ayrılmaları için tüm gücümüzü aktaracağımızı kamuoyuna saygıyla açıklıyoruz. Öncelikle Sakarya halkını ve ülkenin duyarlı tüm kesimlerini bu haklı mücadeleyi büyütmeye, dayanışmaya, seslerini yükseltmelerine destek olmaya çağırıyoruz.

Yaşasın İşçilerin Haklı Mücadelesi"