Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), iktidarın yeni anayasa çağrısını, "Yapılan değişikliklerle bir AKP Anayasası haline gelen Anayasa’yı bile her gün farklı şekillerde ihlal eden bir iktidar yeni Anayasa yapamaz" sözleriyle değerlendirdi.

EŞİK'ten yapılan açıklamada, yeni anayasa çağrısıyla ilgili şu değerdlendirmelerde bulunuldu:

"Genel seçimlerden önce Anayasa’nın 24. ve 41’inci maddelerini değiştirmek isteyen ve ciddi bir dirençle karşılaşan iktidar, şimdi de tüm Anayasa'yı değiştirmekten bahsediyor. 12 Eylül günü düzenlenen Anayasa Sempozyumu'nda, “sivil, demokratik, özgürlükçü ve kuşatıcı bir anayasa” yapmak için tüm siyasi partilere, sivil topluma, akademisyenlere çağrı yapan iktidar; bugüne dek 1982 Anayasa’sında 12'si kendi döneminde olmak üzere toplam 19 kez ve 184 maddeyi etkileyen değişiklik yapıldığının unutulduğunu sanıyor. 2010 ve 2017'de referandumla yaptıkları iki büyük değişiklikle; temel hak ve özgürlükler budandı, tek adam rejimine geçilerek yürütme güçlendirildi, yargı bağımsızlığı ortadan kaldırıldı. Bu değişikliklerle bir AKP Anayasası haline gelen Anayasa’yı bile her gün farklı şekillerde ihlal eden bir iktidar yeni Anayasa yapamaz. Önce Anayasa’ya saygı gösterin!

Seçimler öncesinde Anayasa’nın laiklikle ilgili 24 ve aile ile ilgili 41'inci maddelerinde önerilen değişikliklerin özel ve toplumsal yaşamı Taliban çizgisinde yeniden yapılandırmayı hedefleyenlerin önünü açacağının altını çizmiştik. Başlattığımız Anayasa Kampanyasında, “Tartışmasız HAYIR! Anayasayı uygulamayanlar Anayasa yapamazlar” demiş ve milyonları temsil eden 700’e yakın sivil toplum örgütünün imzasını almıştık. Muhalefet partileri de Anayasa görüşmelerine dahil olmamış veya Komisyon görüşmelerinden çekilmişlerdi. Bugün de aynı duruşu devam ettirmek ve ülkede demokratik Anayasa yapma koşullarının olmadığını cesaretle savunmak zorundayız.

Bu Meclis Anayasa Yapamaz

Bu Meclis, Anayasa yapmak üzere seçilmiş bir meclis değildir. Seçimlerde halktan açıkça yeni bir Anayasa yapma ya da Anayasanın 24 ve 41. maddelerini değiştirme yetkisi istenmemiştir. İktidar devamlı yaptığı gibi halkın desteğini aldığı algısı yaratarak yetki gaspı yapmaya, Anayasa’da olmayan bir yetki kullanmaya çalışmaktadır. Anayasa’ya torba yasa muamelesi yapılmasına asla rıza gösterilmemeli, müzakere dahi edilmemelidir. Bu iktidarın yapacağı Anayasa’nın tek sonucu, temel hak ve özgürlüklerimizin tamamen ortadan kaldırılması olacaktır. Kadınlar olarak,  laiklik ve eşitlikten uzak olduğunu defalarca ortaya koymuş olan bir iktidarın yapacağı yeni Anayasayı ya da Anayasa'nın herhangi bir maddesinde değişikliği asla kabul etmiyoruz.

Tartışmasız HAYIR

Dava sonuçlandı, kadınlar kazandı! Dava sonuçlandı, kadınlar kazandı!

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum da aynı sempozyumda yaptığı açıklamada, “Hedef 2023 Anayasasıdır. 2023’ten sonra hangi yılda kabul edilirse edilsin Türkiye Yüzyılı’nda kabul edilecek yeni Anayasanın adı ‘2023 Anayasası’ olmalıdır” dedi. "Uçum'un sözlerinden de anlaşılacağı üzere, iktidar aslında 2023 yılında da yeni bir anayasa yapamayacağının farkında. Ama muhalefete ve topluma kendi yaratmak istediği devlet ve toplum düzenini dayatacak bir yeni Anayasanın alt yapısını hazırlamaya çalışıyor. Bir yandan da en azından geçtiğimiz yasama yılında kabul ettiremediği 24 ve 41. madde değişikliklerini geçirmeye çalışıyor.

Kadınlara, tüm sivil topluma ve muhalefete sesleniyoruz;

İktidarın yeni bir Anayasa yapma söylemiyle ülkeyi evrensel hukuk sisteminden koparma girişimlerine ve iki maddelik eski değişiklik taslağını rötuşlayıp dayatma girişimlerine “hayır” deyin. Bu iktidar bloğu ile Anayasa görüşmeyin,  müzakere dahi etmeyin, tartışmasız “Hayır” deyin.

#ÖnceAnayasayaSaygı

#AnayasayıUygulamayanlarAnayasaYapamazlar