Seçime sayılı günler kala kadın muhtar adayları ile imkanlar ölçüsünde görüşmeye ve onların projelerini öğrenmeye devam ediyoruz.

Bu adaylardan biride Serdivan ilçesi, 32 Evler Mahallesi’nde kadın muhtar olur mu diyenlere rağmen yılmadan yoluna devam eden Perihan Akın…

Gönül isterdiki her mahallede birden fazla kadın muhtar adayı olsun. Şimdilik bir elin parmağı kadar da olsalar çok şeyi değiştireceklerine eminiz.

Bu cesur kadınların sayısının artması dileğiyle...

Serap ÖZER

-Aday olmaya nasıl karar verdiniz?

32 Evler Mahallesine Muhtar adayı olmayı yıllardır düşünüyordum. Fakat büyüklerimizin kadından muhtarmı olur? Sorusuyla hep geride kaldık. Bu hayalimi gerçekleştirmek için çevremin de desteğiyle bu yıl yapılan 31 Mart Mahalli İdareler Seçiminde 32 Evler Mahallesi Muhtarlık seçiminde aday oldum.

-Çevrenizden aldığınız tepkiler nelerdir?

Çevremden özellikle akrabalarımdan ve komşularımdan olumlu yönde tepkiler aldım. Olumsuz olan tepkiler, klasik tepkilerdi; Kadından muhtar olur mu, çıkarın mı var veya işi siyasetle bile bağdaştırmaya çalışanlar oldu. Şu partiden misin bu partiden misin gibi. Ama benim asıl amacım doğduğum büyüdüğüm ve yaşadığım mahallemde faydalı işler yapmak kadın olduğum için kadınların isteklerini ve dertlerini bana daha rahat anlatabilecekleri düşüncesi. Bir taraftan kadın erkek çocuk gözetmeksizin onların sesi ve takipçisi olabileceğimi düşündüm. Olumsuz tepkilerde almama rağmen olumlu tepkilerin çoğunluk içermesi beni mutlu etti ve dahada cesaretlendirdi.

-Seçmenin size yaklaşımı nasıl?

Çok olumlu destekler aldım. Özellikle kadınlarla sohbet ettiğimde destekleyici sözler duydum. Tabiki olumsuz yaklaşımlarda oldu. Yine klasik sözler mesela; Neden aday oluyorsun? Ne gerek var gibi. Ama yinede vazgeçmeyi düşünmedim hala aynı fikirdeyim Muhtar adayıyım sonuna kadar. En azından adaylığımı koymakla hem hayalimi gercekleştiriyorum hemde 32 Evler’de bir ilki yașatıyorum " Kadın Muhtar adayı"

- Projeleriniz nelerdir?

Bir kadın muhtar adayı olarak; doğduğum büyüdüğüm ve yaşadığım mahallemde bu zamana kadar yaşadıklarım gördüklerim tecrübe ettiklerimi bütünleştirerek eksik kalmış tamamlanamamış olanı tamamlamak sosyalleşmek adına meslek edindirme kurslarının devamını sağlamak ve ek kurslar açtırmak, eskiden adı imece olan simdiki adı kermes olan yardımlaşmaya dayalı ihtiyaç sahibi mahalle sakinleri için kermesler düzenlemek, günümüzün maddi ve manevî sıkıntılarından ötürü unutulmaya yüz tutan komşuluk ilişkilerini canlandırmak, yaşına ermiş yardıma ihtiyacı olan, hasta olan yani mahalle büyüklerimize el uzatmak ve onların ihtiyaçlarını gidermek.

Bir hayalimde Özellikle kadınların ve çocukların kaynaşabileceĝi, birbirini tanımayanların birbirini tanıyıp sosyalleșebileceĝi, kendini beynen ve maharet olarak geliştirebileceği bir bina oluşturmak. İmkanları zorlayıp bu binayı kurumların desteğini alarak hayata geçirmek istiyorum.

Kadın muhtar neleri değiştirecek?

Cvp: 90'lı yıllardan itibaren çalışma hayatım olduğu için, doğalı ev kadını olmakla birlikte iş sahibi bir kadın da oldum. Şehir dışında da çalışma hayatım oldu. Bir çok kisi tanıdım. Çevre edindim ve sosyalleștim. Bu birikimlerle beraber 32Evler Mahallesindede sosyalleşme, aktifleșme, hayatin getirdiği değişimleri yenilikleri hem mahallemde görmek istiyorum bunuda başarabileceğime inanıyorum.

Her ne kadar kadın muhtar adayı olsam da dünyaya bir birey olarak geldiğimizi ve kendi kişiliğimizle ön planda olacağımızı düşünüyorum. Vasıf ve hasletler cinsiyette değil insanlıkta aranmalıdır.

Bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz.