Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Betül Tanbay, Anadolu Kültür A.Ş. Depo Program Koordinatörü Asena Günal, Anadolu Kültür AŞ Sivil İtaatsizlik'ten Bora Sarı ve Anadolu Kültür danışmanlarından Meltem Aslan, bu isimler arasında.

Cuma günü Anadolu Kültür'e yönelik bir operasyonla hakkında gözaltı kararı verilen 20 kişiden 13'ü gözaltına alınmış, şüphelilerin, "Gezi eylemlerini derinleştirmek ve yaygınlaştırmak" amacıyla Kavala ile hiyerarşik bir düzen içinde çalıştıkları iddia edilmişti. 

Kavala ise, Silivri Cezaevi'ndeki tutukluluğunun birinci yılını doldurdu. Ancak hakkında bir iddianame hazırlanmış değil.

AB ve ABD'den tepki

Öte yandan Avrupa Komisyonu'ndan sonra ABD de yazılı bir açıklamayla gözaltılara tepki gösterdi.

Cumartesi günü ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Türkiye'ye "ifade, dernek kurma ve toplantı özgürlüğü, adil yargılama teminatı, yargı bağımsızlığı ve diğer insan hakları ile temel özgürlüklere saygı duyma" çağrısında bulundu.

Nauert, "Keyfi şekilde gözaltında tutulanlar serbest bırakılmalı" dedi:

"Şeffaflık, hukukun üstünlüğü ve ifade özgürlüğü ile dernek kurma özgürlüğü, her sağlıklı demokrasinin temel unsurlarıdır. ABD-Türkiye ortaklığı, Türk demokrasisi başarılı olduğunda en güçlü olur."